Spanakopita jest to lekko pikantna przekąska przygotowywana z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Przysmak ten pochodzi z Grecji, ale popularny jest w wielu krajach Europy. Wersji tego dania jest wiele. Mogą być z serem, z czosnkiem, smażone lub pieczone. Jej atutem jest to, że robi się ją naprawdę szybko i nie wymaga dużego wysiłku. Można spożywać to danie na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno na lunch lub kolację. Spanakopita rozpływa się w ustach i zachwyca swoją delikatnością, którą przełamuje pyszny smak nadzienia. Takie ciasto doskonale komponuje się z greckim dipem tzatziki, czyli sosem na bazie jogurtu z ogórkiem, czosnkiem, ziołami i oliwą.
Spanakopita – dodatkowe informacje
W Grecji jest to kultowa potrawa, którą każdy uwielbia i chętnie po nią sięga. Pojawia się w tawernach, w większości piekarni, cukierniach czy kawiarniach. Przybiera różne formy, od ciętych kawałków szpinakowej pity, przez pierogi ” na raz”, po trójkątne mini pierożki. Podczas przygotowywania tego dania trzeba pamiętać, aby użyć świeżego szpinaku, ponieważ mrożony jest zbyt wodnisty i zbyt drobno posiekany. Najlepszy jest szpinak baby, ponieważ ma delikatne i małe liście oraz jest odmianą najczęściej występującą w sklepach. Szpinak to warzywo o dużych walorach odżywczych.
Dostarcza do organizmu dużej dawki żelaza, potasu, wapnia i witamin: C,E,K,B1,B2 i B6. Ponadto oczyszcza wątrobę i nerki, jest niskokaloryczny, zapobiega zaburzeniom poziomu cholesterolu we krwi, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni przed chorobami układu krążenia oraz przeciwdziała problemom ze wzrokiem. Trzeba pamiętać, że spanakopita ma w sobie ogromną ilość oliwy, przez co jest kaloryczna i powinny mieć to na uwadze osoby będące na diecie. Jeżeli chcemy wzbogacić smak tego dania, to możemy dodać również oliwki i suszone pomidory
Podsumowując, spanakopita jest to pyszna, sycąca, aromatyczna i smaczna przekąska, a kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Zaspokoi miłośników greckiej kuchni oraz zwolenników dań pieczonych.