Spaghetti aglio e olio
Kuchnia Włoska, Makarony, Przepis

Spaghetti aglio e olio

Czas: 30 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Spaghetti aglio e olio to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych włoskich potraw na bazie makaronu. Prostota tego dania sprawia, że nawet najmniej doświadczony kucharz będzie w stanie przygotować to wyjątkowe danie w ciągu kilkunastu minut. Nie trzeba dodawać, że aglio e olio to we Włoszech niemal świętość, która słusznie doczekała się miana potrawy doskonałej. Od czego zacząć przygotowania?

Spaghetti aglio e olio

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Aglio e olioKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

225

kcal

Aglio e olio to jedna z popularnych włoskich potraw na bazie makaronu. Prostota sprawia, że nawet najmniej doświadczony kucharz sobie poradzi.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 600 g makaronu typu spaghetti

  • 10 ząbków czosnku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 120 g parmezanu

  • 120 ml oliwy

  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pilnujemy, by nie przegotować makaronu. W wersji al dente smakuje najlepiej. Odcedzamy, zostawiając 125ml wody po makaronie i przekładamy do garnka.
  • Siekamy drobno pietruszkę i kroimy na plasterki ząbki czosnku.
  • Na patelnię z podgrzaną oliwą wrzucamy czosnek. Smażymy przez kilka chwil, by składniki przeszły swoimi smakami. Pilnujemy jednocześnie, by czosnek się nie przypalił.
  • Oliwę z czosnkiem dodajemy do makaronu. Następnie wrzucamy posiekaną pietruszkę, wodę po makaronie oraz parmezan. Doprawiamy solą według uznania i podajemy na gorąco.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Spaghetti aglio e olio – ciekawostki

Spaghetti to rodzaj włoskiej makaronu w formie długich, cienkich nitek. Jest to jedna z najbardziej znanych i popularnych odmian makaronu na świecie. Spaghetti jest charakterystycznym składnikiem wielu tradycyjnych włoskich dań, takich jak spaghetti bolognese, spaghetti carbonara, spaghetti aglio e olio oraz wiele innych. Spaghetti jest zazwyczaj przygotowywane przez gotowanie w osolonej wodzie, aż stanie się miękkie, ale nadal al dente, czyli z delikatną sprężystością w środku. Po ugotowaniu można je podawać z różnymi rodzajami sosów, takimi jak pomidorowy, śmietanowy, pesto czy oliwa z oliwek z dodatkami. Makaron spaghetti jest często jedzony za pomocą widelca, który owija się wokół nitek, ułatwiając ich spożywanie. Jest to ikoniczny element włoskiej kuchni, którego popularność przekroczyła granice Włoch i jest znany na całym świecie.

Zobacz także:  Fasolka po bretońsku

Natomiast spaghetti aglio e olio to klasyczna włoska pasta, która jest bardzo prosta w przygotowaniu, ale jednocześnie smaczna i pełna smaku. Nazwa potrawy dosłownie oznacza “makaron czosnkowy i oliwa”. To danie pochodzi z regionu Kampanii we Włoszech i jest popularne ze względu na swoją prostotę i wyrazisty smak.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*