Lasagne bolognese czyli inaczej lazania z sosem bolońskim, to danie kuchni włoskiej. Jej głównym składnikiem jest makaron o tej samej nazwie. Mówimy tu o makaronie w postaci większych płatów w kształcie prostokątów i mięso mielone. To doskonały pomysł na sycący i pyszny obiad, który jest prosty do zrobienia. Zaskakuje swoim smakiem i pięknym wyglądem, a wyjęta z piekarnika super pachnie co sprawia, że wszyscy chcą się nią zajadać. Lasagne może być również doskonałą alternatywą na spotkania z przyjaciółmi lub romantyczną kolację. Płaty makaronu można przekładać różnymi nadzieniami na jakie tylko mamy ochotę np. szpinakiem, grzybami czy tuńczykiem.
Lasagne bolognese – ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że lasagne to tak naprawdę określenie dwóch rzeczy, które się ze sobą zazębiają. Pierwszą z nich jest makaron w kształcie dużych prostokątów, a drugą jest danie, które przygotowuje się właśnie z tego produktu. Zapieka się ją w piekarniku i pokrojona na duże prostokątne porcje. Lasagne bolognese najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem świeżej bazylii lub oregano. Makaron można układać uprzednio ugotowany lub na sucho. Całym sekretem w dobrze przygotowanej lasagne jest oczywiście sos, który musi być perfekcyjnie przyrządzony. Lasagne można przygotować na dwa sposoby: w wersji bolognese lub w wersji napoli bez dodatku mięsa z sosem neapolitańskim.
Przepis na lasagne bardzo często bywa modyfikowany. To danie można przygotować na swój własny sposób, używając ulubionych składników. Danie to zawiera różne wartości odżywcze takie jak: witaminy z grupy B, żelazo czy witaminę A. Jest źródłem zarówno białka jak i tłuszczu. Natomiast makaron, który jest do niej użyty, dostarcza do organizmu węglowodany. Należy pamiętać, że produkty które najczęściej używa się do przygotowania lasagne bolognese sprawiają, że danie jest bardzo kaloryczne. Lasagne można przygotować na wiele różnych i ciekawych sposobów, dlatego warto zdecydować się na wykorzystanie swoich ulubionych składników. Lasagne smakuje dobrze zarówno w wersji mięsnej, jak i w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem lub cukinią.
Życzymy smacznego wszystkim wielbicielom lasagne!