Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
Kuchnia Włoska, Makarony, Przepis

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Cooks in 30 minut Difficulty Easy 0 comments

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem jest to popularna potrawa przygotowywana na bazie mięsa drobiowego oraz długiego, płaskiego, a jednocześnie szerokiego makaronu tagliatelle. Jest to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy posiłek dla całej rodziny, który można podać zarówno na obiad jak i kolację. Ponadto jest łatwy i nie potrzeba dużego doświadczenia kulinarnego do jego przygotowania. Jest to naprawdę ekspresowe danie, które wygląda apetycznie i super smakuje. Dobry makaron z kurczakiem i dodatkiem szpinaku oraz pomidorów to źródło wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy. Będzie smakować zarówno ze świeżym jak i mrożonym szpinakiem.

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: TagliatelleKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

275

kcal

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem to nasza propozycja na szybki obiad w pół godziny. Sprawdź ten nasz prosty przepis na pożywny obiad.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500

  • 3 żółtka jajek

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 600 g szpinaku

  • 10 szt. pomidorków koktajlowych

  • 200 g mascarpone

  • 100 g sera parmezan

  • 50 g masła

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności na patelni należy rozpuścić 30 g masła i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Następnie pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawami i usmażyć razem z czosnkiem
  • Kolejnym krokiem jest zmniejszenie ognia i dodanie do kurczaka mascarpone. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
  • Do miski należy wlać żółtka, dodać mąkę i pół łyżeczki soli oraz 4 łyżki rozpuszczonego masła. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
  • Ciasto makaronowe należy cienko rozwałkować i pociąć na paski o szerokości 2 cm. W garnku zagotować ok 5 litrów wody, wsypać łyżkę soli i wrzucić makaron na wrzątek gotując przez 3-4 min.
  • Na koniec należy odcedzić makaron i dodać do niego kurczaka w mascarpone, wymieszać, dodać starty parmezan, liście szpinaku oraz pokrojone w połówki pomidory koktajlowe. Wszystko razem wymieszać i podawać na głębokim talerzu.
Zobacz także:  Gołąbki w sosie pomidorowym

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Ciekawostki o tagliatelle z kurczakiem

Tagliatelle to rodzaj popularnego włoskiego makaronu, który pochodzi z regionu Emilia-Romagna. Produkowany jest w formie płaskich i długich wstążek makaronu o szerokości od 0,6 do 1 cm i podawany najczęściej z sosem bolognese lub rzadziej z innymi sosami np. z wieprzowiny l, cielęciny lub wołowiny. Można również przyrządzić go w wersji wegetariańskiej. Powstał w okresie odrodzenia, a za jego twórcę uważa się słynnego kucharza Cristoforo di Zefirano.

Ciekawostką jest fakt, że produkcja Tagliatelle według dawnej legendy, zainspirowana została fryzurę Lukrecji d’Este ułożoną z okazji jej ślubu w 1487 roku. Makaron z soczystymi kawałkami kurczaka i szpinakiem w kremowym sosie mascarpone to wyśmienite i sycące danie dla całej rodziny. Tagliatelle z kurczakiem można przyrządzić z dodatkami sosu śmietanowego i kurek, oliwy i szpinaku, sosu grzybowego, cukinii, pesto, bakłażana, rukoli lub sosu na bazie mascarpone. Nie jest to potrawa dietetyczna, ale pyszna. Przygotowywać je można przez cały rok z łatwo dostępnych składników. Zamiast serka mascarpone można użyć śmietanki 30%, a do sosu można dodać kilka posiekanych suszonych pomidorów albo jedną czerwoną paprykę.

Świetnie smakuje posypane świeżymi ziołami np. natką pietruszki, kolendrą czy bazylią. Najlepiej smakuje ze świeżym oraz własnoręcznie robionym makaronem, ale użyć można także gotowego makaronu kupionego w sklepie. Można kupić także świeży makaron, który jest smaczniejszy niż wersje suszone.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*