Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem jest to popularna potrawa przygotowywana na bazie mięsa drobiowego oraz długiego, płaskiego, a jednocześnie szerokiego makaronu tagliatelle. Jest to doskonały pomysł na pyszny i zdrowy posiłek dla całej rodziny, który można podać zarówno na obiad jak i kolację. Ponadto jest łatwy i nie potrzeba dużego doświadczenia kulinarnego do jego przygotowania. Jest to naprawdę ekspresowe danie, które wygląda apetycznie i super smakuje. Dobry makaron z kurczakiem i dodatkiem szpinaku oraz pomidorów to źródło wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy. Będzie smakować zarówno ze świeżym jak i mrożonym szpinakiem.
Ciekawostki o tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle to rodzaj popularnego włoskiego makaronu, który pochodzi z regionu Emilia-Romagna. Produkowany jest w formie płaskich i długich wstążek makaronu o szerokości od 0,6 do 1 cm i podawany najczęściej z sosem bolognese lub rzadziej z innymi sosami np. z wieprzowiny l, cielęciny lub wołowiny. Można również przyrządzić go w wersji wegetariańskiej. Powstał w okresie odrodzenia, a za jego twórcę uważa się słynnego kucharza Cristoforo di Zefirano.
Ciekawostką jest fakt, że produkcja Tagliatelle według dawnej legendy, zainspirowana została fryzurę Lukrecji d’Este ułożoną z okazji jej ślubu w 1487 roku. Makaron z soczystymi kawałkami kurczaka i szpinakiem w kremowym sosie mascarpone to wyśmienite i sycące danie dla całej rodziny. Tagliatelle z kurczakiem można przyrządzić z dodatkami sosu śmietanowego i kurek, oliwy i szpinaku, sosu grzybowego, cukinii, pesto, bakłażana, rukoli lub sosu na bazie mascarpone. Nie jest to potrawa dietetyczna, ale pyszna. Przygotowywać je można przez cały rok z łatwo dostępnych składników. Zamiast serka mascarpone można użyć śmietanki 30%, a do sosu można dodać kilka posiekanych suszonych pomidorów albo jedną czerwoną paprykę.
Świetnie smakuje posypane świeżymi ziołami np. natką pietruszki, kolendrą czy bazylią. Najlepiej smakuje ze świeżym oraz własnoręcznie robionym makaronem, ale użyć można także gotowego makaronu kupionego w sklepie. Można kupić także świeży makaron, który jest smaczniejszy niż wersje suszone.