Przepisy użytkowników

Śledzie w śmietanie

Czas: 1 Hours, 30 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Śledzie w śmietanie to popularne danie, które podawane jest na zimno i idealnie sprawdzi się na Wigilię, spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną czy na inne ważne uroczystości i specjalne okazje. Przygotowywane są ze śledzi matias, czyli młodych śledzi, które nie przeszły jeszcze tarła. Ze względu na trudną dostępność, często używane są dorosłe śledzie tej odmiany i noszą nazwę a’la matias. A także dodatków takich jak: śmietana, cebula i czasami ogórków oraz jabłka. Śledzie w śmietanie to smaczna przekąska lub z ziemniakami z wody idealne danie obiadowe. Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a także ze względu na jego uniwersalność, można go łatwo modyfikować według własnego uznania.

Śledzie w śmietanie

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Śledzie w śmietanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Wykonanie

30

min.
Kalorie

280

kcal

Popularne danie, podawane jest na zimno i idealnie sprawdzi się na Wigilię, spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną czy na inne uroczystości.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 400 g śledzia matjas

  • 200 g cebuli

  • 100 g śmietany 18%

  • 50 g majonezu

  • sól

  • pieprz

  • koperek

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy śledzie namoczyć w zimnej wodzie na ok. 1 godzinę.
  • Następnie po tym czasie należy pokroić go w paski o szerokości ok. 4 cm.
  • Cebulę pokroić w niezbyt grube paski, umieścić ją na sicie i przelać gorąca wodą przez ok 30 sekund.
  • Cebulę dodać do śledzi, dodać śmietanę, majonez i przyprawy. Wszystkie składniki razem wymieszać.
  • Gotową sałatkę śledziową posypać koperkiem i podawać ze świeżym pieczywem.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Śledzie w śmietanie – dodatkowe informacje

Ciekawostką jest fakt, że podczas przygotowywania śledzi w śmietanie, można namoczyć je w mleku lub w wodzie na godzin, aby przełamać słonawy smak ryby. Najlepiej spożywać je na drugi dzień, ponieważ smaki łączą się ze sobą i są wtedy o wiele bardziej aromatyczne i smaczne. Podobno zanim śledzie w śmietanie zaczęły królować na imprezach jako przekąska, były podstawą postnej diety. Sięgali po nie zarówno biedni, bogaci jak i królowie. Trzeba pamiętać, że śledzie do tej potrawy muszą być dobrej jakości.

Zobacz także:  Ryba po grecku

Nie mogą być za bardzo żółte, ponieważ może świadczyć to o tym, że nie są zbyt świeże, ani o nienaturalnie białym mięsie, gdyż oznacza to, że mogą być wybielane chemicznie. Również zalewa, w której są zanurzone nie może być zbyt mętna. Dlatego warto wybierać śledzie z pewnych źródeł. Warto włączyć śledzie do swojej diety, ponieważ zawierają witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, miedź, fosforu, jod oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega3. Są idealne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ pomimo tego, że zaliczane są do tłustych ryb morskich, są niskokaloryczne.

Ponadto jedzenie śledzi poprawia pamięć, wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa odporność organizmu. Podsumowując, śledzie w śmietanie są kremowe, delikatne i pyszne.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*