Przepisy użytkowników

Sałatka łabędzi puch

Czas: 40 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Sałatka łabędzi puch to danie kuchni ukraińskiej, które składa się z ziemniaków, kapusty pekińskiej, żółtego sera, piersi z kurczaka, jajek, marynowanej cebuli perłowej i majonezu. Ziemniaki można śmiało zastąpić drobnym makaronem lub ryżem, a pierś z kurczaka szynką. Często podawana jest na różne okazje, w szczególności na wesela, chrzciny lub komunię, ale można podać ją na kolację, na grilla czy spotkania rodzinne. Swoją nazwę zawdzięcza lekkości i dokładnemu dobraniu i wymierzeniu składników. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Cechą charakterystyczną tej sałatki, jest to, że jest ona układana warstwami i przekładana dużą ilością majonezu. Można podawać ją ułożoną warstwami w osobnych salaterkach lub jako całość w misce.

Sałatka łabędzi puch

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: Sałatka łabędzi puchKuchnia: UkraińskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

280

kcal

Danie kuchni ukraińskiej, składa się z ziemniaków, kapusty pekińskiej, żółtego sera, piersi z kurczaka, jajek, marynowanej cebuli i majonezu.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 200 g ziemniaków

  • 150 g marynowanej cebuli perłowej

  • 200 g piersi z kurczaka

  • 6 jajek ugotowanych na twardo

  • 100 g sera żółtego

  • 150 ml majonezu

  • 3 garście kapusty pekińskiej

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy przygotować warzywa, czyli ziemniaki ugotować, odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pierś z kurczaka ugotować lub upiec i drobno posiekać, jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek i zetrzeć, ser również zetrzeć, a kapustę pekińską posiekać.
  • Następnie należy zacząć układać warstwy w salaterce. Spód posmarować majonezem, ułożyć warstwę ziemniaków, trochę majonezu, porcję cebuli perłowej, na to porcję pokrojonej piersi z kurczaka, posmarować majonezem, na to białko jaj starte na dużych oczkach, posolić i popieprzyć i znowu posmarować majonezem. Kolejną warstwą jest starty ser i znowu majonez. Na to należy położyć porcję startego na tarce o drobnych oczkach żółtka. Wierzch udekorować majonezem oraz posiekaną kapustą pekińską.
  • Gdy będzie wszystko gotowe odłożyć na chwilę do lodówki.
Zobacz także:  Sałatka a'la waldorf

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Sałatka łabędzi puch – dodatkowe info i ciekawostki

Aby sałatka łabędzi puch wyszła idealna, nie należy oszczędzać na majonezie, gdyż może wyjść za sucha. Jeżeli nie chcemy dodawać dużo majonezu, możemy śmiało dodać jeszcze jogurt lub śmietanę. Zaleca się, aby posiekaną kapustę pekińską wyłożyć przed podaniem, ponieważ wtedy nie opadnie i będzie pięknie prezentować się na stole. Ze względu na zawartość kapusty pekińskiej, sałatka ta jest bardzo zdrowa i zawiera wiele witamin m.in. witaminę A,B,C,E,K i PP. Ponadto zawiera dużo soli mineralnych i aminokwasów.

Również ze względu na zawartość kurczaka jest przydatna dla przewodu pokarmowego i całego organizmu. Kluczem do przygotowania tej sałatki, są składniki dobrej jakości. Wszystko powinno być świeże i ze sprawdzonych źródeł. Po przygotowaniu warto odstawić ją na jakiś czas do lodówki, aby smaki się ” przegryzły”. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsza. Podsumowując, sałatka łabędzi puch, to delikatna, warstwowa sałatka, która oprócz tego, że wyśmienicie smakuje to jeszcze pięknie prezentuje się na stole. Ponadto jest smaczna, piękna, kolorowa i aromatyczna oraz do jej przygotowania wystarczy zaledwie 30 min.

Kto raz jej spróbuje, z pewnością będzie chciał więcej i poprosi nas o przepis. Ze względu na zawarte składniki, uważana jest za dietetyczną i bardzo pożyteczną dla naszego zdrowia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*