Przepisy użytkowników

Jajecznica

Czas: 10 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Jajecznica to danie, które przygotowuje się z rozmąconych i usmażonych na patelni jajek. Dodatkiem do niej może być: kiełbasa, wędzony boczek, cebula, pomidory, papryka, szczypiorek, czasem także pieczarki oraz żółty ser. Atutem jajecznicy jest to, że jest uniwersalna i każdy może przyrządzić ją na swój własny sposób oraz bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych. Idealnie pasuje na śniadanie lub kolację. Jajecznicę zjada się od razu po przygotowaniu na ciepło, ponieważ wtedy jest najsmaczniejsza. Można zjeść ją jako samodzielne danie z pieczywem, rozsmarowaną na kanapkach lub wymieszaną z grubym makaronem lub ziemniakami. W polskiej kuchni serwowana jest od setek lat, a najprawdopodobniej pojawiła się w Polsce w okolicy XVII wieku i jadana była zwykle w domach ziemiańskich.

Jajecznica

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: JajecznicaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

214

kcal

Danie, które przygotowuje się z rozmąconych i usmażonych na patelni jajek. Dodatkiem do niej może być kiełbasa, wędzony boczek, cebula, itd.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 2 łyżki masła

  • 3 jajka

  • 1 laska kiełbasy podwawelskiej

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i zeszklić posiekaną drobno cebulę.
  • Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażyć wszystko razem.
  • Jajka wbić do miski, dodać przyprawy i dokładnie roztrzepać.
  • Dodać jajka na patelnię, ciągle mieszając i smażyć do momentu, aż jajka się zetną.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Jajecznica – ciekawostki i dodatkowe informacje

Podczas przygotowania tego prostego dania, którym jest jajecznica warto wybrać produkty dobrej jakości. Do smażenia stosuje się niewielką ilość tłuszczu w postaci masła, oleju lub oliwy, a dodatkiem przyprawowym jest szczypta soli i pieprzu. W zależności od tego jaką lubimy jajecznicę, możemy dać jajkom trochę więcej lub mniej czasu, ponieważ wpływa to na stopień jej ścięcia. Ze względu na obecność jaj, które są podstawowym produktem tego dania, dostarczamy do organizmu białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, witaminy A i D, witaminy z grupy B, oraz wapń, żelazo i magnez.

Zobacz także:  Ryba po grecku

Oprócz tego zawierają również luteinę, czyli karotenoid, który nadaje żółtku charakterystyczne zabarwienie i jest elementem profilaktyki chorób przewlekłych. Jednak zawierają także cholesterol, dlatego powinny na nie uważać osoby, które mają go zbyt dużo. Ponadto jajka wpływają na odporność organizmu, na prawidłową pracę układu kostnego, zmniejszają ryzyko występowania chorób układu krążenia, działają przeciwzapalnie oraz wpływają na prawidłowe ciśnienie krwi.

Podsumowując, jajecznica jest kulinarnym hitem, który nigdy nie straci na popularności, ponieważ każdy ją lubi, jest szybka do zrobienia i dostarcza wiele właściwości odżywczych. Ponadto jest świetna na kaca, na osłabienie i kolację.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*