Przepisy użytkowników

Sałatka a’la waldorf

Czas: 40 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Sałatka a’la waldorf jest to pyszna i ciekawa sałatka owocowa połączona z orzechami włoskimi i majonezem. Tradycyjnie dodaje się także świeżego selera lub łodygi selera naciowego. Powstała w 1896 r. w Nowym Jorku. Może stanowić jeden z posiłków w ciągu dnia lub zachwycać na stole podczas różnych uroczystości. Ponadto można podać ją jako samodzielne danie, jako dodatek do obiadu lub jako sałatkę do grilla. Można zaserwować ją również w wersji kanapki, z tym, że składniki trzeba wtedy drobniej pokroić. Sałatka a’la waldorf jest smaczna, prosta i łatwa w przygotowaniu. Ponadto jest to bardzo wdzięczna sałatka o uniwersalnym smaku, dlatego pasuje do niej wiele dodatków. Jest to popularny przysmak na całym świecie.

Sałatka a’la waldorf

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Sałatka a’la waldorfKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

20

min.
Kalorie

280

kcal

Sałatka a’la waldorf jest to ciekawa sałatka połączona z orzechami i majonezem. Tradycyjnie dodaje się świeżego selera lub łodygi naciowego.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego z liśćmi

  • 2 zielone jabłka

  • 100 g jasnych winogron

  • kilka liści sałaty

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • 1 garść rodzynek

  • 100 ml jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 cytryna

  • 100 g kaszy bulgur

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić, pokroić na kawałki, natkę pietruszki posiekać, z jednej połowy cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  • Jogurt, majonez, miód, natkę pietruszki i skórkę z cytryny wymieszać razem i doprawić solą i pieprzem.
  • Następnie łodygi selera pokroić w plasterki, liście posiekać, z jabłek wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, a winogron umyć i osuszyć.
  • Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Jabłka, seler i winogrona wymieszać razem, skropić sokiem z cytryny i polać dressingiem.
  • Podawać na kaszy bulgur i i liściach salaty oraz posypać orzechami włoskimi i rodzynkami.
Zobacz także:  Ryba po grecku

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Sałatka a’la waldorf – dodatkowe info i ciekawostki

Ciekawostką jest fakt, że nazwa tej sałatki pochodzi od nazwy hotelu Waldorf-Astoria, gdzie po raz pierwszy przygotował ją tam Oscar Tschirky. Została stworzona na bal charytatywny na cześć szpitala św. Marii dla dzieci i tam zachwyciła wszystkich gości swoją oryginalnością i smakiem. Ponadto oryginalna wersja tej sałatki składała się tylko z jabłka, selera i majonezu oraz była podawana na liściach salaty.

Orzechy zaczęto dodawać do niej po 1928 r. Zdobywając popularność doczekała się wielu rożnych wersji. Zaczęto dodawać do niej winogrona, rodzynki, kurczaka czy indyka. Trzeba zauważyć, że seler ma wspaniały, orzechowy smak, który świetnie współgra z resztą składników. Można również przygotować jej więcej, ponieważ dobrze przechowuje się w lodówce. Ze względu na obecność owoców, można stwierdzić, także, że jest zdrowa. Podsumowując, sałatka a’la waldorf z pewnością trafi w gusta osób poszukujących wykwintnych smaków i nienagannej prezencji potraw.

Pasuje do eleganckich przyjęć, jednak dzięki prostocie wykonania będzie cieszyć się popularnością na mniej formalnych okazjach. Z pewnością posmakuje wszystkim którzy lubią owocowo-warzywne propozycje oraz w szczególności smak selera, który jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Sądzę, że warto przygotować tą sałatkę we własnym domu, ponieważ z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i zniknie z miski w mgnieniu oka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*