Przepisy użytkowników

Śledzie proboszcza

Czas: 30 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Śledzie proboszcza to śledzie a’la matias z dodatkiem oleju, natki pietruszki, cebuli i przede wszystkim marynowanych grzybów. Najczęściej dodaje się marynowane podgrzybki, borowiki lub pieczarki. Są szybkie i proste w przygotowaniu, więc z pewnością sprawdzą się jako przekąska na różne imprezy lub na świąteczny stół. Nie wiadomo skąd wzięła się ich nazwa, ale można przypuszczać, że albo były przysmakiem albo popisowym daniem jakiegoś proboszcza. Można przechowywać je w lodówce maksymalnie przez 5 dni. Jeśli jednak pominiemy dodanie natki pietruszki to ich czas przedłuży się nawet do 4 tygodni.

Śledzie proboszcza

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: Śledzie proboszczaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

280

kcal

Śledzie proboszcza to śledzie a’la matias z dodatkiem oleju, natki pietruszki, cebuli i przede wszystkim marynowanych grzybów – podgrzybki.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 700 g płatów śledziowych solonych

  • 400 g marynowanych grzybów

  • 1 cebula

  • 75 ml oleju

  • natka pietruszki

  • pieprz

  • 3 łyżki octu

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy śledzie moczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy, a następnie osuszyć i pokroić na kawałki.
  • Następnie cebulę pokroić w pióra i sparzyć ją wrzątkiem, pieczarki pokroić w kostkę, a natkę posiekać.
  • Śledzie, pieczarki, cebulę i natkę pietruszki wymieszać z olejem, doprawić pieprzem do smaku I opcjonalnie jeżeli chcemy można dodać ocet.
  • Całość przełożyć do słoików i odstawić na min 24 godziny.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Śledzie proboszcza – ciekawostki i informacje

Ze względu na bardzo trudną dostępność prawdziwych matiasów, do przygotowania tego dania wykorzystuje się śledzie a’la matias, które są bardziej słone, mają białe mięso, mniej kwasów Omega 3 oraz często konserwowane są benzoesanem sodu. Zawierają jednak potas, witaminy A, D i E oraz łatwo przyswajalne białko. Najważniejszą rzeczą podczas przygotowywania śledzi proboszcza jest dobre moczenie śledzi, aby nie były zbyt słone. A’la matiasy powinno moczyć się przez ok. 1 godzinę, jednak jeśli nadal jest mocno wyczuwalna sól, trzeba wymienić wodę i moczyć jeszcze przez 2-3 godziny.

Zobacz także:  Sałatka a'la waldorf

Potrawę tą można przechowywać w lodówce w misce najlepiej całą noc, aby smaki się przegryzły lub w słoiku. Można podać je również na półmiskach, tylko wtedy nie mieszamy składników. Pokrojoną rybę wykładamy w rządkach, a grzyby i cebulę obok siebie. Natomiast olej z sokiem z cytryny mieszamy razem w kubku i wszystko polewamy, a wierzch posypujemy świeżą natką pietruszki. Jeżeli nie lubimy dodatku chrupkiej cebuli, to można ją wcześniej sparzyć wrzątkiem i koniecznie potem wystudzić.

Podsumowując, śledzie proboszcza są pyszne, bardzo aromatyczne i smaczne. Raz przygotowane z pewnością będą gościć częściej na naszym stole, a goście będą zachwyceni ich smakiem i będą z pewnością prosić o przepis. Ponadto atutem tego dania jest to, że jest szybkie w przygotowaniu, więc nie trzeba spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*