Śledzie w śmietanie to popularne danie, które podawane jest na zimno i idealnie sprawdzi się na Wigilię, spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną czy na inne ważne uroczystości i specjalne okazje. Przygotowywane są ze śledzi matias, czyli młodych śledzi, które nie przeszły jeszcze tarła. Ze względu na trudną dostępność, często używane są dorosłe śledzie tej odmiany i noszą nazwę a’la matias. A także dodatków takich jak: śmietana, cebula i czasami ogórków oraz jabłka. Śledzie w śmietanie to smaczna przekąska lub z ziemniakami z wody idealne danie obiadowe. Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a także ze względu na jego uniwersalność, można go łatwo modyfikować według własnego uznania.
Śledzie w śmietanie – dodatkowe informacje
Ciekawostką jest fakt, że podczas przygotowywania śledzi w śmietanie, można namoczyć je w mleku lub w wodzie na godzin, aby przełamać słonawy smak ryby. Najlepiej spożywać je na drugi dzień, ponieważ smaki łączą się ze sobą i są wtedy o wiele bardziej aromatyczne i smaczne. Podobno zanim śledzie w śmietanie zaczęły królować na imprezach jako przekąska, były podstawą postnej diety. Sięgali po nie zarówno biedni, bogaci jak i królowie. Trzeba pamiętać, że śledzie do tej potrawy muszą być dobrej jakości.
Nie mogą być za bardzo żółte, ponieważ może świadczyć to o tym, że nie są zbyt świeże, ani o nienaturalnie białym mięsie, gdyż oznacza to, że mogą być wybielane chemicznie. Również zalewa, w której są zanurzone nie może być zbyt mętna. Dlatego warto wybierać śledzie z pewnych źródeł. Warto włączyć śledzie do swojej diety, ponieważ zawierają witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, miedź, fosforu, jod oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega3. Są idealne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ pomimo tego, że zaliczane są do tłustych ryb morskich, są niskokaloryczne.
Ponadto jedzenie śledzi poprawia pamięć, wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa odporność organizmu. Podsumowując, śledzie w śmietanie są kremowe, delikatne i pyszne.