Rumsztyk jest to potrawa, którą prawidłowo przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale można przygotować ją również z udźca, pręgi, ligawy czy też mieszanki dobrej jakości kawałków mięsa wołowego. Mięso cienko się kroi lub mieli i smaży lub dusi z dużą ilością cebuli. W czasach PRL-u było to flagowe danie każdej restauracji. Idealnie sprawdzi się jako danie główne z dodatkiem ziemniaków i gotowanych warzyw. Rumsztyk jest soczystym, pyszny oraz łatwy i prosty w przygotowaniu. Dlatego nie wymaga ogromnych zdolności kulinarnych i zachwyci nawet bardzo wymagających mięsożerców.
Rumsztyk – dodatkowe informacje i ciekawostki
Najczęściej rumsztyk kojarzy się nam z tłustą porcją mięsa z dodatkiem podsmażonej cebuli. Istnieją dwa przepisy na rumsztyk. Mięso można zmielić i usmażyć jak kotleta mielonego lub w podobny sposób jak steka, czyli grubszy plaster usmażyć na patelni. Przygotowywany z czystej wołowiny jest bardziej soczysty od wołowego steku, a mniej zbity niż klasyczny burger. Najważniejszym elementem podczas przygotowania tego dania, jest właściwy wybór mięsa oraz jego odpowiednie doprawienie. Sekret polega na tym, że nie można za bardzo wysmażyć mięsa.
Kiedyś dobry rumsztyk musiał być na pół surowy. Cechą charakterystyczną jest również duża zawartość podsmażonej cebuli, którą kładzie się na gotowym mięsie. Rumsztyk swietnie smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobry z kromką chleba. Trzeba pamiętać również o tym, że wołowina należy do najbardziej wartościowych mięs, jeżeli chodzi o składniki odżywcze. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, witaminy A i E oraz minerałów takich jak: żelazo i fosfor. Zawiera także L-karnitynę, która dobrze wpływa na przemianę materii oraz kwas linolowy, który wspiera redukcję tkanki tłuszczowej.
Podsumowując, rumsztyk z cebulką to pyszne danie, które sprawi, że tradycyjny obiad zmieni się w coś niezwykle smacznego i aromatycznego. Choć zapomniany, warto sięgnąć do przepisów z dawnych czasów i odczarować to niezwykłe danie. Z pewnością każdy, kto będzie go spożywał zachwyci się na nowo tym wspaniałym daniem.