Gołąbki w sosie pomidorowym jest to tradycyjna polska potrawa, której głównym składnikiem jest farsz z mięsa mielonego i ryżu oraz liście kapusty głowiastej w którą zawija się gotowy farsz. Jest to idealny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Nasz przepis nie jest skomplikowany. Ale jest czasochłonny. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym albo z odrobiną śmietany. Ponadto, możemy je gotować lub zapiekać w piekarniku. Są na tyle uniwersalne, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję.
Gołąbki w sosie pomidorowym – ciekawostki
Gołąbki dawniej były daniem postnym, dopiero później dodawano do nich mięso. Pierwsze gołąbki robiło się wyłącznie z kaszą. Później zaczęto zastępować ją ryżem. Za autora przepisu uważa się jednego z mieszkańców państw Europy Wschodniej bądź Środkowej. Przywędrowały do Polski mniej więcej w okolicy XIX wieku. Ciekawostką jest fakt, że gołąbki są popularnym daniem nie tylko w Polsce. Jest przygotowywane w różnych wariantach w Europie Centralnej, na Bałkanach, w Egipcie czy też w Azji. Gołąbki w Europie przygotowywane są zazwyczaj z wykorzystaniem wołowiny, wieprzowiny bądź jagnięciny samodzielnie lub w połączeniu z ryżem czy kaszą.
Same gołąbki są pełnowartościowym posiłkiem, zawierającym sporo białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Należy jednak pamiętać, że są dość ciężkostrawne, dlatego u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym mogą powodować niewielki dyskomfort, zwłaszcza w dużych ilościach. Trzeba mieć na uwadze, że kapusta na tradycyjne gołąbki powinna być cała i musi mieć luźne liście. Nie możemy wybierać, także tych, która są popękane. Od rozmiaru liści zależeć będzie ostateczny rozmiar gołąbków. Gołąbki w sosie pomidorowym to danie, które posmakuje w szczególności osobom lubiącym tradycyjną, domową, polską kuchnię. Coraz częściej można spotkać inną wersję gołąbków, czyli taką bez zawijania. Oznacza to, że nie zawijamy farszu w liście kapusty tylko rozdrabniamy kapustę w malakserze i dodajemy do farszu, smażąc kotleciki. Zajmuje to znacznie mniej czasu a smakuje równie pysznie. Ciekawą informacją jest również to, że w Grecji gołąbki nie są zawijane w liście kapusty głowiastej lecz w liście winogron.