Gołąbki w sosie pomidorowym
Kuchnia Polska, Mięsne, Przepis

Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas: 1 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Gołąbki w sosie pomidorowym jest to tradycyjna polska potrawa, której głównym składnikiem jest farsz z mięsa mielonego i ryżu oraz liście kapusty głowiastej w którą zawija się gotowy farsz. Jest to idealny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Nasz przepis nie jest skomplikowany. Ale jest czasochłonny. Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym albo z odrobiną śmietany. Ponadto, możemy je gotować lub zapiekać w piekarniku. Są na tyle uniwersalne, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję.

Gołąbki w sosie pomidorowym

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: GołąbkiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

290

kcal

Gołąbki w sosie pomidorowym to kwintesencja kuchni i smak czasów PRL. Danie dużo starsze, ale popularność zyskało właśnie w latach 80tych.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1/2 dużej główki kapusty białej

  • 400 g mięsa mielonego

  • 100 g białego ryżu

  • 1 cebula

  • 350 g przecieru pomidorowego

Sposób wykonania:

  • Mięso należy przełożyć do miski i wymieszać z ugotowanym ryżem. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa z ryżem. Doprawić i dokładnie wymieszać.
  • Następnie z kapusty należy usunąć głąb i gotować w dużym garnku na małym ogniu przez ok. 10-15 min.
  • Ugotowaną kapustę należy podzielić na pojedyncze liście i na każdy nakładać porcję farszu. Tak przygotowane zawijać.
  • Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty a na nich zawinięte gołąbki. Zalać gorącym bulionem i gotować ok 40 min na średnim ogniu.
  • Na koniec należy odlać wywar z gołąbków i dodać do niego przecier pomidorowy i szklankę zimnej wody wymieszaną z mąką. Ponownie zagotować całość i doprawić.

Notatki:

Gołąbki w sosie pomidorowym – ciekawostki

Gołąbki dawniej były daniem postnym, dopiero później dodawano do nich mięso. Pierwsze gołąbki robiło się wyłącznie z kaszą. Później zaczęto zastępować ją ryżem. Za autora przepisu uważa się jednego z mieszkańców państw Europy Wschodniej bądź Środkowej. Przywędrowały do Polski mniej więcej w okolicy XIX wieku. Ciekawostką jest fakt, że gołąbki są popularnym daniem nie tylko w Polsce. Jest przygotowywane w różnych wariantach w Europie Centralnej, na Bałkanach, w Egipcie czy też w Azji. Gołąbki w Europie przygotowywane są zazwyczaj z wykorzystaniem wołowiny, wieprzowiny bądź jagnięciny samodzielnie lub w połączeniu z ryżem czy kaszą.

Same gołąbki są pełnowartościowym posiłkiem, zawierającym sporo białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Należy jednak pamiętać, że są dość ciężkostrawne, dlatego u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym mogą powodować niewielki dyskomfort, zwłaszcza w dużych ilościach. Trzeba mieć na uwadze, że kapusta na tradycyjne gołąbki powinna być cała i musi mieć luźne liście. Nie możemy wybierać, także tych, która są popękane. Od rozmiaru liści zależeć będzie ostateczny rozmiar gołąbków. Gołąbki w sosie pomidorowym to danie, które posmakuje w szczególności osobom lubiącym tradycyjną, domową, polską kuchnię. Coraz częściej można spotkać inną wersję gołąbków, czyli taką bez zawijania. Oznacza to, że nie zawijamy farszu w liście kapusty tylko rozdrabniamy kapustę w malakserze i dodajemy do farszu, smażąc kotleciki. Zajmuje to znacznie mniej czasu a smakuje równie pysznie. Ciekawą informacją jest również to, że w Grecji gołąbki nie są zawijane w liście kapusty głowiastej lecz w liście winogron.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*