Kotlet schabowy
Kuchnia Polska, Mięsne, Przepis

Kotlet schabowy

Czas: 15 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Kotlet schabowy to nic innego jak kawałki schabu, które są pokrojone na kotlety i obtoczone w panierce z mąki i bułki tartej. Przepis na to danie jest banalnie prosty i każdy sobie z tym poradzi, nawet początkujący w kuchni. Jest to jedna z popularniejszych potraw w kuchni polskiej. Można go podawać z różnymi dodatkami, według własnego upodobania np. z ziemniakami, kaszą, ryżem, frytkami, kluskami lub puree. Ponadto podawany jest na wiele sposobów: saute lub w panierce z bułki, w panko albo w marchewce, z kością lub bez kości, smażony lub pieczony oraz marynowany lub w sosie. Tradycyjny kotlet schabowy podawany jest ziemniakami i mizerią na niedzielny obiad w gronie rodziny. Ponadto jest to sycący i smaczny posiłek.

Kotlet schabowy

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Kotlet schabowyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

280

kcal

Kotlet schabowy to klasyka dań kuchni polskiej. Poznaj sekrety chrupiącego i soczystego schabowego w panierce z bułki tartej. Prosty przepis.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego

  • 5 łyżek bułki tartej

  • 2 jajka

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy mięso pokroić na 5 kawałków i rozbić na cienkie plastry.
  • Na talerzyk wbić jajka, roztrzepać je widelcem i doprawić przyprawami. Na drugi wsypać bułkę tartą.
  • Tak przygotowane kotlety maczać najpierw w jajku potem w bułce i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do momentu, aż panierka będzie miała brązowy kolor i będzie chrupiąca.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Kotlet schabowy – informacje

Idealny kotlet ze schabu musi być odpowiednio doprawiony oraz równomiernie usmażony. Jednym z używanych trików jest to, że podczas rozbijania mięsa, należy co jakiś czas moczyć tłuczek w zimnej wodzie. Spowoduje to, że mięso się nie rozerwie i ładnie rozklepie.

Zobacz także:  Zupa pomidorowa

Kolejnym trikiem jest namoczenie ich przed smażeniem w mleku z dodatkiem cebuli i przechowanie w lodówce przez kilka godzin. Sprawi to, że będą soczyste i pyszne. Panierkę do kotletów można zrobić tradycyjnie z bułki tartej, a także z płatków owsianych czy kukurydzianych. Kotlety najlepiej robić ze schabu, ponieważ jest to idealna część mięsa wieprzowego. Nie zawiera ścięgien i dużej ilości tłuszczu i dlatego wychodzą przepyszne. Najlepiej smażyć je na oliwie z oliwek, ponieważ nie zawiera ona nasyconych kwasów tłuszczowych i jest bogata w antyoksydanty, które chronią serce przed szkodliwymi czynnikami i chorobami.

Ciekawostką jest fakt, że historia kotletów sięga XIX wieku. Przepis na schabowego znajduje się w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. “365 obiadów za pięć złotych”. Podsumowując, kotlety schabowe są smaczne, pyszne i sycące, a dzięki panierce chrupiące i soczyste. To idealny pomysł na posiłek szczególnie dla miłośników mięsnych potraw, którzy docenią miękki i kruchy schab w panierce z bułki tartej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*