Ribollita jest to popularna toskańska zupa fasolowa, której głównym składnikiem jest oczywiście fasola, kapusta czarna, którą można zastąpić białą lub włoską, czerstwy chleb i przeróżne warzywa. Współcześnie chleb zastępowany jest ziemniakami, a chleb podaje się osobno jako dodatek, który może być podsmażony na oliwie z czosnkiem lub podsuszony w piekarniku i lekko skorpiony oliwą. Potrawa ta wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, w której nie marnowano resztek chleba i warzyw i najpierw duszono wszystko na oliwie a następnie gotowano. Wcześniej zupa ta popularna była jedynie w regionach Florencji i Arezzo, a dziś pojawia się na stołach całej Italii. Jest gęsta i świetnie rozgrzewa szczególnie w jesienne i zimowe dni. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Ribollita dodatkowe informacje i ciekawostki
Nazwa ribollita oznacza w dosłownym tłumaczeniu “ugotowana na nowo”, co nawiązuje do tego, że najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, gdy smaki się ze sobą przegryzą. Szybkość przygotowania tej zupy zależy w dużej mierze od rodzaju fasoli, który wybierzemy. Świeżą fasolę należy wcześniej namoczyć na całą noc, ale śmiało można wybrać taką z puszki, która jest wcześniej ugotowana na parze. Takie rozwiązanie będzie szybsze i wygodniejsze.
Główny składnik, czyli fasola jest bardzo wartościowym produktem, który dostarcza do organizmu mnóstwo białka, minerałów i witamin. Ponadto może być podawana w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Również przed podaniem można polać ją obficie dobrą oliwą i posypać startym parmezanem. Jej atutem jest to, że jest to także doskonałe źródło roślinnego białka. Podsumowując, ribollita to aromatyczna, smaczna, treściwa i pożywna zupa, która jest najczęściej jadanym daniem we Włoszech i z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Trzeba zaznaczyć, że pomimo tego, że wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, zachwyca dziś połączeniem smakowym nawet wybrednych smakoszy. Ponadto jest to doskonała okazja na wykorzystanie zalegających resztek w lodówce i wprowadzenie do diety nasion roślin strączkowych. Warto przygotować ją w swojej własnej kuchni.