Zupa dyniowa
Kuchnia Polska, Przepis, Zupa

Zupa dyniowa

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Zupa dyniowa jest to gęsta zupa sezonowa, która przygotowywana jest na bazie miąższu z dyni jadalnej. Ma charakterystyczny smak i pomarańczowy lub pomarańczowo-żółty kolor. Ze względu na ograniczoną trwałość świeżych dyń, najczęściej spożywana jest jesienią lub wczesną zimą. Występuje w dwóch wariantach smakowych: na słodko z cukrem lub olejkiem migdałowym i na ostro z solą, cynamonem czy gałką muszkatołową. Wersje tej zupy mogą być różne np. z podsmażonym boczkiem, z dodatkiem mleczka kokosowego, z proszkiem curry lub z dynią opieczoną w piekarniku. Dodatkiem do tej potrawy może być posiekana natka pietruszki lub nasiona dyni. Zupa z dyni jest rozgrzewająca, przepyszna, gęsta i pożywna. Ponadto to doskonały pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny.

Zupa dyniowa

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Zupa dyniowaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

274

kcal

Zupa dyniowa smakuje wyśmienicie przez cały rok. Sprawdź nasz prosty przepis na dyniową i wypróbuj go w domu. Zupa dyniowa szybko i prosto.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 600 g dyni

  • 350 g ziemniaków

  • 2 L bulionu warzywnego

  • 125 ml śmietanki kremowej 36%

  • 100 g cebuli

  • 80 g pora

  • 15 g czosnku

  • 15 ml oliwy z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • kurkuma

  • kumin

  • kolendra mielona

  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy podsmażyć posiekaną cebulę, por i czosnek w dużym garnku przez 2-3 minuty aż zmiękną.
  • Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki. Podsmażyć przez 10 minut.
  • Całość zalać bulionem, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 30 minut.
  • Zostawić do ostudzenia i zblendować na gładką masę. Na koniec wymieszać ze śmietanką i delikatnie podgrzać. Doprawić do smaku przyprawami.

Zupa dyniowa – informacje

Zupa dyniowa może być przygotowywana zarówno na wywarze wołowym lub drobiowym oraz w wariancie wegetariańskim na wywarze z warzyw. Ciekawostką jest fakt, że zupa dyniowa była popularna już w końcu XVIII wieku, ponieważ przygotowywano ją już w zakonach, szkołach i szpitalach na obszarach wiejskich we Francji. W Polsce natomiast od niedawna stała się popularna.

W książkach kucharskich i czasopismach zupa ta zaczęła pojawiać się od połowy lat 80. XX wieku. Przepis na tą zupę jest prosty i dlatego poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Ponadto do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka minut. Trzeba pamiętać, że dynia wyróżnia się znakomitymi właściwościami oraz jest źródłem wielu cennych antyoksydantów l, a także witaminy A, C i E. Zawiera beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem, dzięki któremu hamuje się szkodliwe działania oksydacyjne, czyli zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega zawałom, udarom mózgu, miażdżycy oraz reguluje ciśnienie tętnicze.

Zupa z dyni jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Trzeba pamiętać, że ta potrawa jest dostępna przez cały rok, w puszkach o długim terminie przydatności. Świetnie smakuje podana z prażonymi pestkami dyni, podpieczonymi w formie chipsów boczkiem lub skwarkami, z ziołowymi grzankami lub samą z kromką chleba lub bułką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*