Raita
Kuchnia Indyjska, Przepis, Sosy

Raita

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Raita jest to rodzaj chłodnika lub dipu, który powstaje na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego z dodatkiem zielonego ogórka z różnymi przyprawami i ziołami np. kolendrą czy miętą. Wywodzi się z kuchni indyjskiej. Z pewnością zastąpić może zupę albo sos. Doskonale sprawdzi się na ciepłe popołudnia i wieczory, ponieważ idealnie gasi pragnienie i orzeźwia. Jest to świetny dodatek do dań głównych lub jako samodzielna przekąska. Należy przygotować tą potrawę wcześnie rano i wsadzić do lodówki, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. Istnieje wiele wersji tego dania np. na słodko z owocami lub na ostro. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ponadto danie to jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne.

Raita

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: RaitaKuchnia: IndyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

275

kcal

Rodzaj chłodnika lub dipu, który powstaje na bazie jogurtu greckiego lub naturalnego z dodatkiem ogórka z różnymi przyprawami i ziołami.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego

  • 180 g ogórka zielonego

  • 2 ząbki czosnku

  • 5 g świeżej papryczki chili

  • 4 g cukru

  • sól

  • pieprz

  • kumin

  • kolendra nasiona

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy pół łyżeczki nasion kuminu i ziaren kolendry podprażyć na suchej patelni.
  • Następnie umieścić nasiona w moździerzu i rozgnieść.
  • Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z soku za pomocą ściereczki.
  • Papryczkę chili bardzo drobno posiekać, a czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • misce umieścić jogurt, nasiona z moździerza, ogórka, cukier, papryczkę chili i czosnek.
  • Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Raita – dodatkowe informacje i ciekawostki

Raita jest to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej i powstaje z niewielu składników i potrzeba zaledwie kilka minut, aby powstała. Jednak minimalizm tego dania nie wpływa negatywnie na jego smak, co jest bardzo ważne. Najpopularniejsza jest raita ogórkowa, ale istnieje również z dodatkiem wielu innych warzyw. Ciekawostką jest fakt, że Hindusi dodają do tej potrawy papryczkę chili, która przyspiesza przemianę materii i spala tłuszcz. Ponadto po przygotowaniu można przechowywać ją w lodówce około 3 dni.

Zobacz także:  Vichyssoise

Śmiało można stwierdzić, że wyglądem i smakiem przypomina trochę greckie tzatziki. Ogórek zielony dodany do tego dipu czy chłodnika, to bogate źródło witamin i mikroelementów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera również przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, czyli substancje, które chronią nas przed rozwojem raka. Poza tym działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Kolendra i mięta dostarcza cennych witamin, żelaza i wapnia. Natomiast jogurt grecki, który dodajemy jest gęstszy i zawiera więcej białka od tradycyjnego jogurtu naturalnego. Ponadto jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Powstaje poprzez fermentację mleka, dlatego jest również dobrym źródłem probiotyków.

Podsumowując, raita wyróżnia się wyjątkowym, ziołowym smakiem, przez co świetnie pobudza do życia. Jest smaczna, pyszna i aromatyczna.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*