Ciasto leśny mech
Desery, Kuchnia Turecka, Przepis, Wypieki

Ciasto leśny mech

Czas: 1 Hours, 20 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Ciasto leśny mech składa się z zielonego ciasta wykonywanego ze szpinaku, który nadaje mu piękny i intensywny kolor z dodatkiem kremu śmietankowego na bazie śmietanki i mascarpone oraz owoców takich jak: granat, maliny, truskawki, wiśnie czy borówki. Idealnie sprawdzi się na różne okazje np. urodziny, imieniny, święta lub po prostu jako deser do kawy, ponieważ jest przepyszne i pięknie prezentuje się na stole. Najprawdopodobniej wywodzi się z Turcji i w oryginale nazywa się “Inspanakli Kek”, ale także jest bardzo popularne w Polsce ze względu na łatwo dostępne i tanie składniki. Ponadto jest proste w przygotowaniu. Atutem jest to, że można przygotować go zarówno ze szpinaku świeżego jak i mrożonego, więc można upiec to ciasto o każdej porze roku.

Ciasto leśny mech

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Leśny mechKuchnia: TureckaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

40

min.
Wykonanie

40

min.
Kalorie

265

kcal

Ciasto leśny mech składa się z ciasta wykonywanego ze szpinaku, z dodatkiem kremu śmietankowego na bazie śmietanki i mascarpone oraz owoców.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 500 g mrożonego lub świeżego szpinaku

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150 ml szklanki oleju

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 szklanka cukru

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 1 opakowanie opakowanie śmietan-fix

  • owoce do dekoracji np, maliny, borówki czy granat

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy mrożony szpinak wyjąć wcześniej do rozmrożenia, odcisnąć z nadmiaru wody i zmiksować blenderem do uzyskania musu lub w przypadku świeżego szpinaku podgrzać go przez ok 2 min przed blendowaniem, aby stracił swój surowy wygląd.
  • Następnie jajka wbić do miski i ubić z cukrem na jednolitą masę. Dalej ubijając dodawać powoli olej, mus szpinakowy i miksować wszystkie składniki zmniejszać obroty miksera. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dalej miksować na małych obrotach.
  • Nagrzać Piekarnik do 180 stopni, dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec przez ok. 40 min. Kiedy po wyjęciu będzie suchy to oznacza to, że jest gotowy, więc należy wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Ser mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy włożyć do miski, ubijać przez kilka minut do uzyskania puszystej masy. Na koniec ubijania dodać śmietan-fix i dalej miksować.
  • Ciasto przekroić na dwie części dużym ostrym nożem, na dolnej rozsmarować cały krem i przykryć górna częścią. Gotowy przyozdobić owocami i na wierzchu można ułożyć liście mięty.
Zobacz także:  Fasolka szparagowa

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Ciasto leśny mech – dodatkowe informacje i ciekawostki

Nazwa tego ciasta wzięła się od specyficznego wyglądu, który przypomina właśnie mech. Ze względu na zawartość szpinaku w tym cieście, dostarczymy do naszego organizmu beta-karoten, witaminę C, luteinę, potas oraz magnez. W większości jego wersji dodaje się dla kontrastu kolorystycznego pestki granatu. Owoc ten oprócz tego, że uatrakcyjnia wygląd wypieku, to również dostarcza mu cennych właściwości odżywczych oraz charakterystyczny lekko kwaśny posmak, który kontrastuje ze słodkim wypiekiem.

Obecność szpinaku niejednego odstrasza, ale tak naprawdę poza kolorem ciasta dodatek tego warzywa niewiele zmienia. Można nawet powiedzieć, że jest ono trochę zdrowsze i z pewnością podnosi poziom żelaza we krwi, dlatego jest idealny dla osób z anemią. Sprawdzi się idealnie dla osób, które nie przepadają za szpinakiem i dla dzieci, ponieważ nie jest on w tym deserze wyczuwalny. Można przygotować je na dużej blaszce do pieczenia lub w okrągłej tortownicy.

Podsumowując, ciasto leśny mech jest niezwykle kolorowe, delikatne, wilgotne i lekkie, a w smaku cytrynowe i waniliowe. Swoim smakiem i wyglądem wzbudza zachwyt gości i domowników. Ponadto łączy w jednej recepturze wszystkie najlepsze składniki, co sprawia, że wszystko razem tworzy harmonijną i kuszącą całość w postaci pysznego ciasta.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*