Kebabczeta
Kuchnia Bułgarska, Mięsne, Przepis

Kebabczeta

Czas: 3 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Kebabczeta jest to danie bułgarskie, które powstaje z baraniny, mięsa drobiowego, mięsa wieprzowego lub mielonego, formowane na kształt podłużnych kotlecików lub kiełbasek i pieczone na patykach na grillu. Można stwierdzić, że jest to odpowiednik naszych polskich szaszłyków tylko bez warzyw. Popularnymi dodatkami do tego dania jest kmin rzymski, cebula, czosnek i posiekana natka pietruszki. Podaje się ją zazwyczaj solo lub w towarzystwie świeżego pieczywa, dipu czosnkowego, sałatki greckiej czy mizerii. Można polać również sosem jogurtowym. Kebabczeta idealnie sprawdzi się jako słona przekąska lub jako danie główne z ziemniakami i surówką. Atutem tego dania jest to, że jeżeli nie posiadamy grilla to śmiało można przygotować go w piekarniku. Kebabczeta jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Kebabczeta

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: KebabczetaKuchnia: BułgarskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

3

godz. 
Wykonanie

15

min.
Kalorie

275

kcal

Danie bułgarskie z baraniny, mięsa drobiowego, wieprzowego lub mielonego, formowane na kształt kotlecików lub kiełbasek i pieczone na grillu.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 200 g mielonej wołowiny

  • 400 g mielonej wieprzowiny

  • 1 drobno posiekana cebula

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy mięso mielone wymieszać ze sobą, doprawić solą i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Następnie dodać cebulę z czosnkiem, dokładnie wymieszać z przyprawami i odstawić na kolejne 2 godziny.
  • Z przygotowanej masy uformować kotleciki i piec ze wszystkich stron na grillu lub na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej przez ok. 6-8 min.
  • Można podawać z sałatką z pomidorów i sosem czosnkowym.

Kebabczeta – dodatkowe informacje i ciekawostki

Kebabczeta to danie popularne w Bułgarii i innych krajach bałkańskich. Istnieje wiele wersji tego dania i tylko od nas zależy jakie dodatki do nich dodamy. Aby było smaczniejsze, warto zmieszać mielone mięso, czyli połączyć wołowinę z wieprzowiną lub baraniną. Ponadto warto kupić samemu kawałki mięsa i samodzielnie je zmielić, ponieważ będzie smaczniejsze i zdrowsze niż to gotowe kupione w supermarkecie. Dla ostrzejszego smaku śmiało można dodać do masy mięsnej niewielką ilość papryczki chili. Trzeba pamiętać, że podczas grillowania trzeba cały czas obserwować i obracać mięso, aby potrawa się nie przypaliła.

Ponadto przed pieczeniem kebabczety grill musi być bardzo dobrze rozgrzany, ponieważ gdy tego nie zrobimy czas obróbki termicznej się wydłuży. Podsumowując, kebabczeta to smaczne, pyszne, oryginalne i szybkie danie obiadowe, które można przyrządzić na grillu, a gdy pogoda nie dopisuje to na patelni grillowej lub w piekarniku. To idealna propozycja dla osób, które nie lubią stać w kuchni zbyt długo. Ponadto idealnie sprawdzi się na wizytę niezapowiedzianych gości. Z pewnością wszystkim zasmakuje, a goście będą zachwyceni tym niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Kto raz spróbuje kebabczety z pewnością będzie sięgał po przepis na to danie znacznie częściej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*