Zupa ziemniaczana
Kuchnia Polska, Przepis, Zupa

Zupa ziemniaczana

Czas: 1 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Ziemniaki są, obok cebuli, najbardziej popularnymi warzywami w Polsce. Ich różnorakie zastosowanie sprawia, że smakują każdemu jako placki, frytki czy puree. Przygotować z nich można znacznie więcej, czego przykładem jest pożywna zupa ziemniaczana, która nie tylko nasyci, ale i przyjemnie rozgrzeje w chłodniejszy dzień.

Jedna bulwa, wiele korzyści. Ziemniaki, nazywane na Śląsku kartoflami, powinny mieć stałe miejsce w diecie,stanowią źródło cukrów, jak też spożywanie ich niesie ze sobą walory zdrowotne. Mają w sobie wiele błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie, witaminy A, C oraz z grupy B. Do tego znajduje się w nich potas — reguluje on pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze. Właściwości te powinny przekonać do tego, by poniższy przepis na zupę z ziemniakami robić jak najczęściej. Zobacz też inne nasze zupy.

Zupa ziemniaczana

5.0 od 1 głos
Autor przepisu: Książka kucharska Danie: Zupa kartoflankaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

45

min.
Kalorie

255

kcal

Zupa ziemniaczana to pożywna zupa, która może zastąpić dwudaniowy obiad. W niektórych rejonach zupa ziemniaczana nazywa się kartoflanką.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 600 g ziemniaków

  • 2 skrzydełka kurczaka

  • 100 g kiełbasy podsuszanej

  • 1 por

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • 2 łyżki masła

  • 100 g serka topionego śmietankowego

  • sól

  • kolorowy pieprz ziarnisty

  • gałka muszkatołowa

  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki i marchewki wyszorować, obrać, pokroić.
  • Włożyć do garnka razem ze skrzydełkami, zalać zimną wodą, posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez 35 minut.
  • Por oczyścić, pokroić w półplasterki, czosnek obrać i zmiażdżyć. Podsmażyć razem na maśle i dodać do zupy. Gotować kolejne 10 minut
  • Wrzucić pokrojoną kiełbasę oraz serek, mieszać do momentu rozpuszczenia się sera.
  • Doprawić zupę pieprzem i gałką. Zdjąć z ognia, posypać natka.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Zupa ziemniaczana – ciekawostki o ziemniaku

Trudno nam sobie wyobrazić funkcjonowanie kuchni bez takich warzyw, jakimi są ziemniaki. Bulwy tej rośliny znalazły szerokie zastosowanie w polskim menu. Lecz nie zawsze tak było, gdyż w dawnych czasach ziemniak nie był znany na naszym kontynencie. To smaczne warzywo, jakim jest ziemniak zwany również kartoflem zawiera niewiele kalorii. A więc jest jak najbardziej wskazany podczas stosowania diety odchudzającej, lub podczas działania profilaktycznego i liczenia kalorii.
Ziemniak znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Wykorzystywany jest do tworzenia wielu dań. Kaloryczność posiłków zależy od rodzaju potrawy z ziemniakiem, jako głównym składnikiem:

  • ziemniak gotowany (60 kcal. na 100 g);
  • placki ziemniaczane (250 kcal. na 100 g);
  • kopytka (150 kcal. na 100 g);
  • pyzy (140 kcal. na 100 g);
  • frytki (310 kcal. w 100 g);
  • chipsy (535 kcal. na 100 g);
  • zupa ziemniaczana (255 kcal. na 100 g);
  • sałatka z młodych ziemniaków (150 kcal. na 100g);
Zobacz także:  Ceviche

Każde danie sporządzone na bazie ziemniaka jest bardzo smaczne. A poza tym ziemniak nie jest zbyt kalorycznym produktem, gdyż w 100 g. zawiera tylko 60 kalorii. A więc na jedzenie ziemniaków może pozwolić sobie nawet osoba odchudzająca się. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest on smażony, lecz spożywany po ugotowaniu lub upieczeniu.

Podkręcenie smaku i barwy gotowanych ziemniaków

Ziemniaki w naszym domowym jadłospisie pojawiają się często. Stanowią bazowy dodatek do obiadu lub odpowiednio przygotowane tworzą samodzielne danie. Ich smak znamy wszyscy. Oczywiście odmian i gatunków ziemniaków jest sporo. Niektórzy w zależności od planowanego dania sięgają po odpowiedni rodzaj tych jadalnych bulw, których podstawowym składnikiem odżywczym jest skrobia.

Wiadomo, że najbardziej popularnym typem ziemniaka jest odmiana uniwersalna, to znaczy ogólnoużytkowa, która sprawdza się w wielu daniach: Santa, Flaming, Orlik, Irys oraz Irga. To właśnie tego rodzaju ziemniaki najczęściej kupujemy. Oczywiście nie jesteśmy skazani tylko i wyłącznie na ich uniwersalną odmianę. Możemy sięgnąć również po takie z większą zawartością skrobi jak: Gracja, Tajfun, Ibis, Gustaw czy Bryza lub wręcz przeciwnie po ziemniaki, w których zawartość skrobi jest znacznie mniejsza. Lord, Denar, Winieta jak również Ditto należą właśnie do takiego typu kartofli.

Gotując ziemniaki (niezależnie od typu i rodzaju), możemy znacznie podkręcić ich smak, aromat oraz barwę. Sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy do gotujących się ziemniaków dodać kurkumę. Ilość kurkumy zależy nie tylko od ilości gotowanych ziemniaków, lecz przede wszystkim od naszych upodobań. Na talerzu, żółte i aromatyczne kartofelki z pewnością lepiej się prezentują i przede wszystkim lepiej smakują.

Co należy wiedzieć o przygotowywaniu ziemniaków?

Ziemniak to jeden z podstawowych produktów polskiej kuchni. Bardzo lubimy je jeść z kotlecikiem schabowym. Oto różne sposoby przygotowywania ziemniaków (kartofli):

  1. Odparowywanie ziemniaków – aby odparować resztę wody po odcedzeniu ziemniaków, należy poruszać odkrytym garnkiem po palniku. Można też umieścić w tym celu ściereczkę albo papierowy ręcznik między garnkiem a pokrywką.
  2. W mundurkach – warto wiedzieć, że młode ziemniaki rodzimego pochodzenia można już kupić w czerwcu. Ich łupina jest tak cienka, że nie warto jej obierać, lecz można zjeść razem z ziemniakiem. Młode ziemniaki przed obróbką wystarcz starannie umyć albo wyszorować. Należy wiedzieć, że nieobrane lepiej chronią swoje składniki mineralne. Posiadają za to mniej skrobi i niezbyt wtedy nadają się na kluski i placki ziemniaczane.
  3. Ziemniaki z wody – gotują się równomiernie, jeżeli obrane ziemniaki pokroimy na mniej więcej równe kawałki.
  4. Doskonałe ziemniaki w mundurkach – wybieramy te możliwie jednakowej wielkości, aby wszystkie ugotowały się w tym samym czasie.
  5. Warto wiedzieć, że ziemniaki szybko się przebarwiają, dlatego należy je obierać bezpośrednio przed użyciem o od razu wkładać do zimnej wody

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*