Pomysł na… inny obiad
Ciekawostki

Pomysł na… inny obiad

0 komentarzy

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, któremu słynny „pomysł na…” ani razu nie uratował obiadu, bądź nie wymyślił za niego co przyrządzić dziś na obiad. W życiu studenckim są idealnym sposobem, aby uczynić swoje pierwsze kroki w gotowaniu. Prosty przepis, łatwo dostępne składniki, sprawiają, że dla początkującego kucharza „pomysł na” jest idealną szkołą, bez wydawania milionów na kursy. Dziś przedstawię wam, jak sprawić by klasyczny „pomysł na… kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym” był odrobinę bardziej wykwintny. A przy okazji zawierał warzywa, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Co będzie nam potrzebne?

  • pierś z kurczaka bądź innego drobiowego ptaka (idealnie sprawdza się polędwica z piersi indyka)
  • fiks „pomysł na… kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym”
  • pieczarki – 0,5 kg
  • papryka (w ulubionym przez was kolorze) – 0,4 kg
  • przyprawy – papryka słodka, papryka ostra, cebula suszona, czosnek, sól i pieprz
  • śmietanka 12% – 200 ml
  • woda
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pieczarki i paprykę myjemy, następnie pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę po prostu kroimy w drobną kostkę, uważając, aby oddzielić pestki od papryki – mogą nadać gorzki smak.
  2. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z przyprawami – przygotuj mieszankę z podanych powyżej przypraw, która będzie idealna dla Ciebie, nie bój się eksperymentować!
  3. Do delikatnie podsmażonego mięsa dodajemy pieczarki, czekamy aż się przyrumienią, od czasu do czasu mieszając.
  4. W czasie smażenia rozrabiamy „pomysł na…” z wodą i śmietanką według proporcji podanych na opakowaniu – tutaj już nie eksperymentujemy. Od czasu do czasu trzeba zaufać sprawdzonym metodą. Stworzony fiks dolewamy do mięsa i pieczarek na patelnię – najlepiej się sprawdzają te z głębokim dnem. Taka naleśnikowa patelnia może nie dać sobie rady z ilością smakołyków prawie gotowych do zjedzenia. Czekamy, aż nasz sos się zagotuję, zobaczymy różnicę w konsystencji. Na samym końcu dodajemy paprykę. Dla „przejścia się smaków” warto gotować całość na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Nasze ugotowane danie idealnie pasuje do ryżu. Warto ugotować go w czasie kiedy nasza potrawa jeszcze się dusi. Wtedy wszystko razem jest idealnie ciepła i gotowe do zjedzenia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*