Udka kurczaka duszone w winie
Ciekawostki

Udka kurczaka duszone w winie

0 komentarzy

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki: 6 udek kurczaka, 3 łyżki mąki pszennej, 1/4 kostki masła, 2 łyżki oliwy, 5 szalotek, 2 średnie marchewki, 3 średnie ząbki czosnku, 3 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół: tymianku, oregano, rozmarynu, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, mielony pieprz czarny.

Przygotowanie – do torebki foliowej wsypmy mąkę, sól i mielony pieprz czarny (do smaku), wymieszajmy. Włóżmy udka kurczaka, zwiążmy. Potrząsajmy torebką do momentu, aż mięso będzie pokryte mąką i przyprawami. Na dużej patelni rozgrzejmy masło i oliwę. Obsmażmy udka (po kilka minut z każdej strony). Przełóżmy je do garnka. Tłuszcz zachowajmy. Znów szalotki obierzmy, pokrójmy a cienkie cząstki. Marchewki obierzmy, potnijmy w plasterki. Przygotowane warzywa podsmażmy na tłuszczu pozostawionym na patelni. Przełóżmy do garnka z mięsem, a na patelnię wlejmy czerwone wino. Wymieszajmy je z pozostałym tłuszczem i razem mocno podgrzejmy. Dodajmy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz koncentrat pomidorowy. Sprawdźmy, czy wywar jest odpowiednio słony. Podlejmy nim mięso w garnku. Przykryjmy i duśmy 41-46 minut czasu, w tym czasie 1 raz delikatnie przewróćmy mięso. Po więcej przepisów kulinarnych zapraszamy na prostepesto.pl.

Zobacz także:  Jakie są rodzaje herbaty?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*