Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, któremu słynny „pomysł na…” ani razu nie uratował obiadu, bądź nie wymyślił za niego co przyrządzić dziś na obiad. W życiu studenckim są idealnym sposobem, aby uczynić swoje pierwsze kroki w gotowaniu. Prosty przepis, łatwo dostępne składniki, sprawiają, że dla początkującego kucharza „pomysł na” jest idealną szkołą, bez wydawania milionów na kursy. Dziś przedstawię wam, jak sprawić by klasyczny „pomysł na… kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym” był odrobinę bardziej wykwintny. A przy okazji zawierał warzywa, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Co będzie nam potrzebne?
- pierś z kurczaka bądź innego drobiowego ptaka (idealnie sprawdza się polędwica z piersi indyka)
- fiks „pomysł na… kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym”
- pieczarki – 0,5 kg
- papryka (w ulubionym przez was kolorze) – 0,4 kg
- przyprawy – papryka słodka, papryka ostra, cebula suszona, czosnek, sól i pieprz
- śmietanka 12% – 200 ml
- woda
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pieczarki i paprykę myjemy, następnie pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę po prostu kroimy w drobną kostkę, uważając, aby oddzielić pestki od papryki – mogą nadać gorzki smak.
- Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z przyprawami – przygotuj mieszankę z podanych powyżej przypraw, która będzie idealna dla Ciebie, nie bój się eksperymentować!
- Do delikatnie podsmażonego mięsa dodajemy pieczarki, czekamy aż się przyrumienią, od czasu do czasu mieszając.
- W czasie smażenia rozrabiamy „pomysł na…” z wodą i śmietanką według proporcji podanych na opakowaniu – tutaj już nie eksperymentujemy. Od czasu do czasu trzeba zaufać sprawdzonym metodą. Stworzony fiks dolewamy do mięsa i pieczarek na patelnię – najlepiej się sprawdzają te z głębokim dnem. Taka naleśnikowa patelnia może nie dać sobie rady z ilością smakołyków prawie gotowych do zjedzenia. Czekamy, aż nasz sos się zagotuję, zobaczymy różnicę w konsystencji. Na samym końcu dodajemy paprykę. Dla „przejścia się smaków” warto gotować całość na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Nasze ugotowane danie idealnie pasuje do ryżu. Warto ugotować go w czasie kiedy nasza potrawa jeszcze się dusi. Wtedy wszystko razem jest idealnie ciepła i gotowe do zjedzenia.