Polędwica Wellington
Kuchnia Brytyjska, Mięsne, Przepis

Polędwica Wellington

Czas: 1 Hours, 30 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Polędwica Wellington to tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej, która wygląda jak rolada i składa się z mięsa, pasztetu, farszu grzybowego i ciasta francuskiego. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje takie jak: urodziny, przyjęcia czy uroczyste spotkania oraz jako danie świąteczne. Jest smaczna, soczysta, aromatyczna i efektowna a dodatkowo nieskomplikowana. Jednak należy pamiętać, że składniki muszą być dobrej jakości. Polędwica ta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu, a w lodówce można przechowywać ją przez 2-3 dni. Powinna być przygotowywana z mięsa wołowego, ale zdarza się, że używa się mięsa wieprzowego lub drobiowego.

Polędwica Wellington

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: PolędwicaKuchnia: BrytyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

40

min.
Kalorie

285

kcal

Wellington to potrawa kuchni brytyjskiej, która wygląda jak rolada i składa się z mięsa, pasztetu, farszu grzybowego i ciasta francuskiego.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 800 g polędwicy wołowej

  • 400 g ciasta francuskiego

  • 2 średnie cebule

  • 130 g szynki parmeńskiej

  • 10 dużych pieczarek

  • 100 g musztardy

  • 100 g masła

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy mięso doprawić solą i pieprzem i odstawić na 10 min.
  • Następnie pokroić pieczarki w drobną kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 5-6 min.
  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 10 min przed pieczeniem.
  • Na patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy i obsmażyć polędwicę.
  • Na ciasto francuskie wyłożyć pieczarki, ułożyć na nich polędwicę owiniętą w szynkę parmeńską i zwinąć ciasto w rulon.
  • Wierzch ciasta naciąć delikatnie nożem, posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 min.
  • Po upieczeniu należy pozwolić polędwicy odpocząć i dopiero potem pokroić na porcje.
Zobacz także:  Lasagne bolognese

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Polędwica Wellington – dodatkowe informacje i ciekawostki

Polędwica Wellington łączy ze sobą wszystkie doskonałe smaki w wybitne danie. Najpierw polędwicę się obsmaża, aby zamknęła w sobie wszystkie soki a potem przyprawia. Następnie owija się ją warstwą grzybów i boczku, a potem zamyka się całość w cieście francuskim, które nie tylko tworzy ozdobę dania, ale również zamyka wszystkie aromaty w środku. Najważniejsza w tym daniu jest polędwica, która musi być świeża i najwyższej jakości. Jej mięso musi być różowe i pozbawione łykowatych części i tłuszczu. Ponadto polędwica jest wartościowym produktem, który dostarcza do organizmu kluczowych minerałów takich jak: żelazo, cynk oraz dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Jest także bogatym źródłem koenzymu Q10, który ułatwia komórkom mięśni przemianę tlenu we krwi w potrzebną energię. Najczęściej podaje się ją z pieczonymi ziemniakami, lekką sałatką z sosem winegret i kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina. Trzeba pamiętać, że farsz przygotowany z grzybów, powinien być zwartej konsystencji, ponieważ ciasto francuskie łatwo nasiąka i staje się lepkie. Ponadto wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone zanim zaczniemy zawijać mięso w ciasto, aby się ciasto nie rozpadło.

Podsumowując, polędwica Wellington ma doskonały smak, jest niezwykle soczysta i wygląda bardzo elegancko. Warto poświęcić swój czas w kuchni na jej przygotowanie, ponieważ smak tej polędwicy z całą pewnością nam wynagrodzi stanie w kuchni. Wszyscy z pewnością będą zachwyceni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*