Baba ghanoush
Kuchnia Arabska, Przepis, Przetwory, Sosy

Baba ghanoush

Czas: 1 Hours, 30 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Baba ghanoush jest to rodzaj pasty, która wywodzi się z kuchni arabskiej. Jej głównym składnikiem jest miąższ z pieczonego bakłażana i sezam w formie pasty tahini. Dodatkiem jest sok z cytryny, oliwa i sól. Można dodać także rozgnieciony czosnek, cebulę, nać pietruszki, kmin rzymski, paprykę czy miętę. Serwuje się ją na zimno jako bazę do kanapek lub dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Można połączyć ją również z ryżem lub makaronem. Taka gotowa pasta ma jednolity beżowo-brązowy kolor, jest pyszna oraz łatwa i szybka w przygotowaniu. Wersji na to danie jest wiele, ponieważ występuje w wielu regionach świata, znane jest pod różną nazwą i ma inne dodatki.

Baba ghanoush

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Baba ghanoushKuchnia: ArabskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Wykonanie

30

min.
Kalorie

265

kcal

Rodzaj pasty, która wywodzi się z kuchni arabskiej. Jej głównym składnikiem jest miąższ z pieczonego bakłażana i sezam w formie pasty tahini

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 900 g bakłażana

  • 45 g pasty sezamowej

  • 15 g czosnku

  • 30 ml soku z cytryny

  • 80 ml oliwy z oliwek

  • 45 g pietruszki

  • sól

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni, umieścić bakłażany na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 30-40 min, do momentu, aż bakłażany będą miękkie i dobrze przyrumienione.
  • Następnie każdego bakłażana przeciąć wzdłuż, wybrać łyżką miąższ i przełożyć na sitko umieszczone na dużej misce.
  • Odcedzić wodę z bakłażana i przełożyć do miski
  • Dodać sok z cytryny, czosnek i mieszać energicznie widelcem, aż bakłażan rozpadnie się na grubą pastę.
  • Ciągle mieszając należy dodać pastę sezamową, a następnie cienkim i stałym strumieniem oliwę z oliwek.
  • Wszystko wymieszać z pietruszką i doprawić do smaku solą.
Zobacz także:  Ogórki po kozacku

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Baba ghanoush – ciekawostki i dodatkowe informacje

Ciekawostką jest fakt, że baba ghanoush sprzedawana jest w sklepach jako gotowy produkt spożywczy. Tajemnicą dobrej arabskiej pasty jest bakłażan, który najlepiej jakby był opalany. Kiedyś opalano go nad ogniem do momentu, aż skórka się zwęgli. Dziś można taki efekt uzyskać poprzez opalanie bakłażana nad kuchenką gazową w taki sam sposób jak opala się cebulę do rosołu. Następnie tak opalony z każdej strony włożyć do piekarnika na 15 min na opcję grill, aby się upiekł i efekt gotowy. Sprawia to, że baba ghanoush ma wtedy wyjątkowy i lekko dymny aromat.

Ponadto można przygotować ją na dwa sposoby. Pierwszym jest zblendowanie składników razem, aby uzyskać gładką i jednolitą konsystencję lub druga opcja, rozgnieść wszystko widelcem, aby konsystencja była bardziej grudkowata. Bakłażan to warzywo, które charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Jest dobrym źródłem błonnika, dostarcza do organizmu potas, wapń i magnez oraz jest niskokaloryczny. Ponadto poprawia funkcjonowanie organizmu i super sprawdzą się na diecie.

Podsumowując, baba ghanoush to pyszna, aromatyczna, smaczna i ciekawa pasta, która może nie zachwyca swoim wyglądem ale jej smak wynagradza wszystko. Aby nabrała wyrazistości i zachęcała gości można udekorować ją pestkami granatu i świeżą kolendrą. Warto przygotować ją w swojej kuchni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*