Chateaubriand
Kuchnia Francuska, Mięsne, Przepis

Chateaubriand

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Chateaubriand to rodzaj grubego befsztyku, który przygotowywany jest z najlepszej części mięsa wołowego, czyli z głowy polędwicy z sosem lub innymi dodatkami. Wywodzi się i jest bardzo popularny w kuchni francuskiej. Zaleca się, aby mięso przed zrobieniem było przyprawione m.in. czosnkiem, pieprzem, octem i rozmarynem. Cała tajemnica tkwi w tym, że mięso to najpierw delikatnie się obsmaża, a potem piecze. Najczęściej taki befsztyk podawany jest z sosem bearneńskim i z drążonymi ziemniakami. Chateaubriand to wykwintne danie, które sprawdzi się na specjalne okazje np. podczas chrzcin lub ślubu czy na romantyczną kolację.

Chateaubriand

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: ChateaubriandKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

286

kcal

Chateaubriand to rodzaj grubego befsztyku, który przygotowywany jest z najlepszej części mięsa wołowego, czyli z głowy polędwicy z dodatkami.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 cebule szalotki

  • 2 łyżki octu winnego

  • 2 łyżki białego wytrawnego wina

  • 2 żółtka jaj

  • 100 g masła

  • sól

  • pieprz

  • rozmaryn

  • estragon świeży

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy przygotować sos, czyli szalotkę obrać i drobno posiekać, przełożyć do rondla, zalać winem, octem, dodać estragon i gotować na małym ogniu.
  • Następnie należy przecedzić przez sitko i ponownie przelać do rondelka. Rondel umieścić w naczyniu z gotującą się wodą i całość ubijać trzepaczką, dodając kolejno po 1 żółtku i kawałki masła, aż sos zgęstnieje.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie mięsa, czyli polędwicę pokroić na grube 6 cm plastry, każdy skropić oliwą i doprawić solą, pieprzem i estragonem.
  • Rozgrzać patelnię I obsmażyć mięso po 1,5 min z każdej strony, włożyć 1 dużą łyżkę masła, gałązkę tymianku i nieobrane 4 ząbki czosnku i smażyć jeszcze pół minuty.
  • Befsztyki wraz z wytworzonym sosem włożyć na 6 min do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 2 min polać je sosem, przewrócić i sprawdzić czy mają odpowiedni stopień wysmażenia. Wyjąć mięsa z pieca i dostawić na 3-4 min, aby odpoczęło. Gotowe.
Zobacz także:  Chaczapuri

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Chateaubriand – ciekawostki i informacje

Ciekawostką jest fakt, że tą pyszna polędwicę zawdzięczamy Francoisowi-Rene, francuskiemu pisarzowi, politykowi i dyplomacie, który nakazał przygotować to właśnie danie swojemu kucharzowi Montinireil, prawdopodobnie w 1822 roku. Najprawdopodobniej pierwotnie przygotowywano go pomiędzy dwoma kawałkami mięsa, gdzie wszystkie trzy kawałki były razem ze sobą wiązane, a następnie pieczone lub grillowane. Kiedy zewnętrzne kawałki były wręcz przypalone, oznaczało to, że potrawa była gotowa. Na stół podawany był środkowy stek, a resztę wyrzucano. Rzekomo ten sposób miał zapewnić perfekcyjnie równomierne wysmażenie steka. Dlatego, śmiało można stwierdzić, że jest to jedno z najbardziej wykwintnych dań kuchni francuskiej.

Befsztyk ten z pozoru wydawać może się łatwy I prosty, ale wymaga jednak pewnej wprawy. Ważnym elementem, aby polędwica była smaczna, jest czas smażenia, który powinien być idealnie zaplanowany i kontrolowany. Zaleca się smażyć przez ok 5 min z każdej strony i wtedy otrzymuje się średnio wysmażony i lekko krwisty w środku stek. Należy pamiętać, żeby wybierać mięso z dobrych i pewnych źródeł, ponieważ jest ono lekko surowe w środku. Ponadto polędwica to bardzo delikatne mięso i dlatego przed obróbką termiczną trzeba starannie pozbyć się każdej błonki, która się na niej znajduje. Jest również mięsem o wysokiej zawartości białka i żelaza.

Podsumowując, chateaubriand to niesamowite danie, które może być podawane z pieczywem, ziemniakami lub samym sosem. Jest to pyszne, smaczne I sycące danie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*