Chateaubriand to rodzaj grubego befsztyku, który przygotowywany jest z najlepszej części mięsa wołowego, czyli z głowy polędwicy z sosem lub innymi dodatkami. Wywodzi się i jest bardzo popularny w kuchni francuskiej. Zaleca się, aby mięso przed zrobieniem było przyprawione m.in. czosnkiem, pieprzem, octem i rozmarynem. Cała tajemnica tkwi w tym, że mięso to najpierw delikatnie się obsmaża, a potem piecze. Najczęściej taki befsztyk podawany jest z sosem bearneńskim i z drążonymi ziemniakami. Chateaubriand to wykwintne danie, które sprawdzi się na specjalne okazje np. podczas chrzcin lub ślubu czy na romantyczną kolację.
Chateaubriand – ciekawostki i informacje
Ciekawostką jest fakt, że tą pyszna polędwicę zawdzięczamy Francoisowi-Rene, francuskiemu pisarzowi, politykowi i dyplomacie, który nakazał przygotować to właśnie danie swojemu kucharzowi Montinireil, prawdopodobnie w 1822 roku. Najprawdopodobniej pierwotnie przygotowywano go pomiędzy dwoma kawałkami mięsa, gdzie wszystkie trzy kawałki były razem ze sobą wiązane, a następnie pieczone lub grillowane. Kiedy zewnętrzne kawałki były wręcz przypalone, oznaczało to, że potrawa była gotowa. Na stół podawany był środkowy stek, a resztę wyrzucano. Rzekomo ten sposób miał zapewnić perfekcyjnie równomierne wysmażenie steka. Dlatego, śmiało można stwierdzić, że jest to jedno z najbardziej wykwintnych dań kuchni francuskiej.
Befsztyk ten z pozoru wydawać może się łatwy I prosty, ale wymaga jednak pewnej wprawy. Ważnym elementem, aby polędwica była smaczna, jest czas smażenia, który powinien być idealnie zaplanowany i kontrolowany. Zaleca się smażyć przez ok 5 min z każdej strony i wtedy otrzymuje się średnio wysmażony i lekko krwisty w środku stek. Należy pamiętać, żeby wybierać mięso z dobrych i pewnych źródeł, ponieważ jest ono lekko surowe w środku. Ponadto polędwica to bardzo delikatne mięso i dlatego przed obróbką termiczną trzeba starannie pozbyć się każdej błonki, która się na niej znajduje. Jest również mięsem o wysokiej zawartości białka i żelaza.
Podsumowując, chateaubriand to niesamowite danie, które może być podawane z pieczywem, ziemniakami lub samym sosem. Jest to pyszne, smaczne I sycące danie.