Czebureki
Kuchnia Ukraińska, Pierogi, Przepis

Czebureki

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Czebureki to pierogi z przaśnego ciasta z mąki o niskim typie, gorącej wody i soli, co sprawia, że ciasto jest miękkie i elastyczne z mięsnym nadzieniem. Aby pierogi te nie chłonęły tłuszczu, dodaje się również do ciasta trochę octu lub spirytusu. Czasami używa się nadzienia z sera, ziemniaków, grzybów, kapusty, jajek ze szczypiorkiem i ryżu. Mają charakterystyczny kształt półksiężyca, są chrupiące i rumiane oraz są tradycyjną potrawą wielu tureckich i mongolskich ludów. Ciekawostką jest fakt, że spożywa się je bez użycia sztućców. W Polsce czebureki należą do regionalnych przepisów Podlasia. Ich atutem jest to, że są uniwersalne i farsz do nich możemy zrobić z tego co się lubi, dlatego powstało mnóstwo przepisów na to danie. Najlepiej smakują w towarzystwie sosów: czosnkowego, tzatziki, chrzanowego lub tatraskiego. Powstają również czebureki na słodko np. z jabłkami.

Czebureki

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: CzeburekiKuchnia: UkraińskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

275

kcal

Pierogi z przaśnego ciasta z mąki o niskim typie, gorącej wody i soli, co sprawia, że ciasto jest miękkie i elastyczne z mięsnym nadzieniem.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej typ 450

  • 1 łyżka spirytusu

  • 200 ml ciepłej wody

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • 1 cebula

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy w misce wymieszać mąkę z wodą, spirytusem i szczyptą soli. Zagnieść Ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić, aby odpoczęło.
  • Następnie w drugiej misce połączyć mięso z ¼ łyżeczki soli, pieprzu, drobno posiekaną cebulą i 1 szklanką wody.
  • Ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować w okrąg. Na połowę położyć część farszu i zlepić w pieróg. Zrobić tak z każdym kawałkiem ciasta.
  • Na patelni rozgrzać olej I smażyć przygotowanego pieroga z każdej strony na złoto przez 4-5 minut na średnim ogniu.
Zobacz także:  Ratatouille

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Czebureki – ciekawostki i informacje

Czebureki to danie bardzo podobne do naszych polskich pierogów z mięsem z tym, że robi się je szybciej i są znacznie większe. Ze względu na smażenie, mozna spotkać je również pod nazwą “zlote pierogi”. Są bardzo popularne również na Ukrainie, w Rosji i Białorusi.

Do przygotowania tych pierogów najważniejsze jest mięso. Najlepiej sprawdzi się baranina, jagnięcina lub wołowina. Można użyć także wieprzowiny, jednak w tradycyjnych przepisach jej nie ma, gdyż wśród Tatarów znaczna część ludzi to muzułmanie. Najlepiej smakują kiedy są świeże i ciepłe. Aby urozmaicić ich smak, można do farszu mięsnego dodać różne przyprawy i zioła np. czosnek, majeranek czy natkę pietruszki. Można czebureki smażyć na dwa sposoby: smażenie płytkie jak kotleta schabowego lub smażenie głębokie jak frytki.

Podsumowując, czebureki są bardzo sycące i aromatyczne oraz łatwe w przygotowaniu. To fantastyczne danie kuchni ukraińskiej i rosyjskiej, które idealnie sprawdzi się jako obiad, kolacja lub jako przekąska na stole podczas spotkań towarzyskich. Tradycyjne czebureki to maksymalna prostota sycących składników, które miały gasić apetyt szybko i na długo.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*