Polędwica Wellington to tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej, która wygląda jak rolada i składa się z mięsa, pasztetu, farszu grzybowego i ciasta francuskiego. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje takie jak: urodziny, przyjęcia czy uroczyste spotkania oraz jako danie świąteczne. Jest smaczna, soczysta, aromatyczna i efektowna a dodatkowo nieskomplikowana. Jednak należy pamiętać, że składniki muszą być dobrej jakości. Polędwica ta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu, a w lodówce można przechowywać ją przez 2-3 dni. Powinna być przygotowywana z mięsa wołowego, ale zdarza się, że używa się mięsa wieprzowego lub drobiowego.
Polędwica Wellington – dodatkowe informacje i ciekawostki
Polędwica Wellington łączy ze sobą wszystkie doskonałe smaki w wybitne danie. Najpierw polędwicę się obsmaża, aby zamknęła w sobie wszystkie soki a potem przyprawia. Następnie owija się ją warstwą grzybów i boczku, a potem zamyka się całość w cieście francuskim, które nie tylko tworzy ozdobę dania, ale również zamyka wszystkie aromaty w środku. Najważniejsza w tym daniu jest polędwica, która musi być świeża i najwyższej jakości. Jej mięso musi być różowe i pozbawione łykowatych części i tłuszczu. Ponadto polędwica jest wartościowym produktem, który dostarcza do organizmu kluczowych minerałów takich jak: żelazo, cynk oraz dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Jest także bogatym źródłem koenzymu Q10, który ułatwia komórkom mięśni przemianę tlenu we krwi w potrzebną energię. Najczęściej podaje się ją z pieczonymi ziemniakami, lekką sałatką z sosem winegret i kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina. Trzeba pamiętać, że farsz przygotowany z grzybów, powinien być zwartej konsystencji, ponieważ ciasto francuskie łatwo nasiąka i staje się lepkie. Ponadto wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone zanim zaczniemy zawijać mięso w ciasto, aby się ciasto nie rozpadło.
Podsumowując, polędwica Wellington ma doskonały smak, jest niezwykle soczysta i wygląda bardzo elegancko. Warto poświęcić swój czas w kuchni na jej przygotowanie, ponieważ smak tej polędwicy z całą pewnością nam wynagrodzi stanie w kuchni. Wszyscy z pewnością będą zachwyceni.