Domowy majonez
Kuchnia Polska, Przepis, Sosy

Domowy majonez

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Majonez to gęsta emulsja, którą wytwarza się z oleju, żółtek jajek i dodatków smakowych. Częstym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji. Początkowo wyrabiany był tylko w warunkach domowych na bieżące potrzeby, a od początku XX wieku również przemysłowo do dłuższego przechowywania. Majonez domowy ma bardzo prawdziwy i wyrazisty smak. Można go używać do wielu dań takich jak: jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, jajka na twardo czy pasta jajeczna. Idealnie sprawdzi się także do parówek czy jako dodatek na kanapkę. Jest to popularny dodatek do wielkanocnych dań. Ponadto jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Ciekawostką jest fakt, że jego nazwa wywodzi się z Francji, a stosowany był już w Starożytności.

Domowy majonez

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: MajonezKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Domowy majonez to nie jest tylko sposób na oszczędność gdy ceny galopują. To także wyjątkowy smak i satysfakcja z gotowania. Sprawdź sam!

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 jajko

  • 25 g musztardy

  • 25 ml octu winnego

  • 300 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy sparzyć skorupkę jajka sparzyć wrzątkiem i pozostawić do ogrzania w ciepłej wodzie.
  • Następnie wbić do wysokiego naczynia, dodać szczyptę soli, pieprzu, musztardę i ocet.
  • Włączyć mikser i zacząć ubijać jajko, dodając małym strumieniem olej ciągle miksując.
  • Składniki ubijać do momentu powstania gęstej, puszystej i jasnej masy.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Domowy majonez – dodatkowe informacje

Trzeba zaznaczyć, że majonez nie ma najlepszej reputacji. Powszechnie uznawany jest za sos niezdrowy i bardzo kaloryczny dodatek. Jednak trzeba pamiętać, że zawiera on także pewne prozdrowotne właściwości. Spożywanie majonezu w umiarkowanym stopniu może obniżać ryzyko udaru, a zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, czyli zapobiega zawałom i stabilizuje rytm serca.

Zobacz także:  Makaroniki

Ponadto zawiera witaminę E i K oraz potas, który dodaje energii, zapobiega obrzękom, usprawnia metabolizm, selen, który wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na wygląd skóry i sód. Jedną z najbardziej zaskakujących zalet majonezu jest zdolność obniżania poziomu cholesterolu, ponieważ znajdują się w nim głównie tłuszcze nienasycone, czyli zdrowe tłuszcze, których nasz organizm bezwzględnie potrzebuje. Natomiast jajka, które są używane do produkcji majonezu są doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Ponadto występuje w nich luteina, która wpływa na poprawę naszego wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju plamki żółtej, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk i selen. Trzeba pamiętać, że podstawą smacznego i domowego majonezu są świeże jajka i dobrej jakości olej.

Podsumowując, majonez jest to popularny i gęsty sos do sałatek i kanapek. Odrobina majonezu może być zatem nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do potraw, który zapewnia lepsze wchłanianie witamin i mikroelementów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*