Makaroniki
Desery, Kuchnia Francuska, Kuchnia Włoska, Przepis

Makaroniki

Czas: 2 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Makaroniki są to niewielkie ciasteczka w różnych kolorach i smakach. Pochodzą z Włoch i Francji i przygotowywane są z jajek, mielonych migdałów i miodu. W środku umieszcza się rozmaite kremy. Makaroniki w środku powinny być miękkie jak puch, a z zewnątrz chrupiące. Ponadto sz pyszne, ze względu na swój skład bardzo słodkie oraz pięknie wyglądają. Trzeba pamiętać, że ich wykonanie nie należy do najłatwiejszych, ale uroczy wygląd i niepowtarzalny smak wynagrodzą nam z pewnością ten kuchenny trud. Pieczone są w niskiej temperaturze w formach lub na blasze. Na rynku dostępne są makaroniki kruche, miękkie, przekładane kremem, wielokolorowe, posypane cukrem pudrem, z polewą lub z lukrem.

Makaroniki

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: MakaronikiKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Wykonanie

1

godz. 
Kalorie

270

kcal

Makaroniki to ciasteczka w różnych kolorach i smakach. Pochodzą z Włoch i Francji i przygotowywane są z jajek, mielonych migdałów i miodu.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 70 g zmielonych migdałów bez skórki

  • 100 g cukru pudru

  • 50 g białka

  • 1 szczypta soli

  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy wymieszać migdały z połową cukru pudru, zmielić, przesiać przez sitko i odstawić na bok.
  • Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder i miksować, aż masą będzie gładka i błyszcząca. Po tym czasie można dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
  • Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką. Powoli mieszać, aż masa będzie swobodnie spływać ze szpatułki.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Trzymając rękaw pionowo należy wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok 3 cm.
  • Blachę z przygotowanymi makaronikami odstawić na ok 20-60 min, aby makaroniki obeschły.
  • Makaroniki piec przez ok 15 min w temperaturze 140 stopni.
  • Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty i przełożyć ulubionym nadzieniem.
Zobacz także:  Konfitura z płatków róży

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Makaroniki – dodatkowe informacje i ciekawostki

Ciekawostką jest fakt, że makaroniki początkowo były przysmakiem ubogich, jednak ze względu na swoją sławę i popularność szybko zagościły na stołach zamożnych. Ponadto ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa “maccarone”, która oznacza pastę. Nawiązuje to do pasty migdałowej, która jest jednym ze składników tych ciasteczek. Za twórców tego wypieku uznaje się włoskich mnichów, którzy rozpoczęli produkcję w VIII lub XI wieku. Są dwie główne metody przygotowywania tych słodkości, mianowicie włoska, która opiera się na syropie cukrowym i bezie włoskiej, oraz francuska z białek ubitych na sztywno, cukru i zmielonych migdałów.

Makaroniki są wysokoenergetycznym produktem żywnościowym, które zawierają proteiny pochodzenia zwierzęcego, aminokwasy, wielonienasycone tłuszcze roślinne, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy, witaminy z grupy B, witaminę E, składniki mineralne takie jak: fosfor, siarkę, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź i selen oraz zawierają bardzo małą ilość sodu. Kluczowym elementem podczas przygotowania tego wypieku, jest precyzja i trzymanie się przepisu. Podobnie jak w przypadku bezy, istotny jest czas i cierpliwość przy tworzeniu tych słodkości.

Podsumowując, makaroniki to pyszny, smaczny i słodki wypiek, który zachwyci każdego. Kto raz spróbuje nie będzie mógł im się oprzeć. Idealnie sprawdzą się wtedy, kiedy będziemy chcieli zrobić dobre wrażenie na gościach.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*