Makaroniki są to niewielkie ciasteczka w różnych kolorach i smakach. Pochodzą z Włoch i Francji i przygotowywane są z jajek, mielonych migdałów i miodu. W środku umieszcza się rozmaite kremy. Makaroniki w środku powinny być miękkie jak puch, a z zewnątrz chrupiące. Ponadto sz pyszne, ze względu na swój skład bardzo słodkie oraz pięknie wyglądają. Trzeba pamiętać, że ich wykonanie nie należy do najłatwiejszych, ale uroczy wygląd i niepowtarzalny smak wynagrodzą nam z pewnością ten kuchenny trud. Pieczone są w niskiej temperaturze w formach lub na blasze. Na rynku dostępne są makaroniki kruche, miękkie, przekładane kremem, wielokolorowe, posypane cukrem pudrem, z polewą lub z lukrem.
Makaroniki – dodatkowe informacje i ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że makaroniki początkowo były przysmakiem ubogich, jednak ze względu na swoją sławę i popularność szybko zagościły na stołach zamożnych. Ponadto ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa “maccarone”, która oznacza pastę. Nawiązuje to do pasty migdałowej, która jest jednym ze składników tych ciasteczek. Za twórców tego wypieku uznaje się włoskich mnichów, którzy rozpoczęli produkcję w VIII lub XI wieku. Są dwie główne metody przygotowywania tych słodkości, mianowicie włoska, która opiera się na syropie cukrowym i bezie włoskiej, oraz francuska z białek ubitych na sztywno, cukru i zmielonych migdałów.
Makaroniki są wysokoenergetycznym produktem żywnościowym, które zawierają proteiny pochodzenia zwierzęcego, aminokwasy, wielonienasycone tłuszcze roślinne, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy, witaminy z grupy B, witaminę E, składniki mineralne takie jak: fosfor, siarkę, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź i selen oraz zawierają bardzo małą ilość sodu. Kluczowym elementem podczas przygotowania tego wypieku, jest precyzja i trzymanie się przepisu. Podobnie jak w przypadku bezy, istotny jest czas i cierpliwość przy tworzeniu tych słodkości.
Podsumowując, makaroniki to pyszny, smaczny i słodki wypiek, który zachwyci każdego. Kto raz spróbuje nie będzie mógł im się oprzeć. Idealnie sprawdzą się wtedy, kiedy będziemy chcieli zrobić dobre wrażenie na gościach.