Kotlet de volaille
Kuchnia Francuska, Kuchnia Polska, Mięsne, Przepis

Kotlet de volaille

Czas: 30 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Kotlet de volaille (devolay) to pierś z kurczaka, która tradycyjnie nadziewana jest masłem ziołowym z czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Zdarzają się jeszcze wersje z dodatkiem sera żółtego oraz szynki. Zawija się to wszystko w roladki i smaży w panierce. To danie jest bardzo popularne i podawane często na weselach lub na rodzinne niedzielne obiady. Kotlet devolay wyróżnia się chrupiącą panierką, soczystym mięsem oraz rozpływającym się nadzieniem. Danie to pochodzi z kuchni francuskiej i znane było już w XVIII wieku. Najlepiej smakuje podawany z różnej postaci ziemniakami, gotowanymi warzywami lub surówkami warzywnymi.

Kotlet de volaille

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: De VolailleKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

265

kcal

Kotlet de volaille (devolay) to pierś z kurczaka, która nadziewana jest masłem ziołowym z czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka

  • 10 g masła

  • 1/2 ząbka czosnku

  • 1 łyżeczka natki pietruszki

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 łyżka bułki tartej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z masłem. Uformować mały wałeczek, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
  • Następnie mięso rozbić tłuczkiem, ułożyć masło, zawinąć kurczaka w roladkę i spiąć za pomocą wykałaczek.
  • Na oddzielnych talerzach umieścić mąkę, jajko, bułkę tartą, a następnie obtaczać kolejno roladki w mące, jajku i bułce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety przez ok. 10 min do uzyskania złotej panierki.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Kotlet de volaille – dodatkowe informacje i ciekawostki

Dobry devolay to zasługa przede wszystkim dobrze rozbitego mięsa, które musi być cienkie, ale trzeba uważać, aby się nie rozwalało oraz odpowiedniego usmażenia. Tłuszcz musi być dobrej jakości i dobrze dobrany. Najczęściej jest to masło klarowne. Ponadto masło musi być zimne, aby powstal efekt wypływania, a gotowy kotlet powinien poczekać co najmniej 15 min w lodówce przed smażeniem. Te cechy sprawią, że nasz kotlet wyjdzie idealnie i będzie smakować wyśmienicie.

Zobacz także:  Florentynki

Ciekawostką jest fakt, że znany jest również pod nazwą kotlet po kijowsku i pod taką nazwą funkcjonuje na Ukrainie i w Rosji. Ponadto uważa się, że jego autorem był nadworny kucharz cara Aleksandra I Marie Antonine Careme. Dlatego, że był on Francuzem, danie to otrzymało właśnie francuską nazwę ” de volaille”, która oznacza po prostu ” z drobiu”. Niekiedy za jego twórcę uważa się także francuskiego kucharza, który gościł w XVIII wieku na dworze Imperium Rosyjskiego, Nicolasa Apperta. Dlatego nie da się jednoznacznie rozstrzygnąć, kto wymyślił to słynne danie.

Podsumowując, kotlet de volaille jest prostą, a jednocześnie oryginalną potrawą, która dzięki swoim składnikom i sposobie przygotowania jest uwielbiana przez wiele osób, a także nawet przez dzieci. Jest to pyszne, eleganckie, smaczne i zdrowe danie, dlatego warto przygotować je w swojej kuchni. Z pewnością zachwyci kubki smakowe nie jednego wybrednego gościa.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*