Leche frita
Desery, Kuchnia Hiszpańska, Przepis

Leche frita

Czas: 3 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Leche frita inaczej “smażone mleko”, to nic innego jak usmażony, słodki i mleczny pudding w chrupiącej panierce. Doskonale pachnie wanilią i cynamonem. Jest on prosty w przygotowaniu i nie potrzebuje dużego nakładu finansowego. Przypomina nieco domowy budyń. Pochodzi i jest bardzo popularny w kuchni hiszpańskiej, szczególnie w okresie Wielkanocy, ponieważ jadany jest w Wielki Tydzień. Leche frita smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Posypuje się je cynamonem lub cukrem i można serwować je z bitą śmietaną lub lodami. Leche frita to pyszny domowy deser uwielbiany najbardziej przez dzieci. Można stwierdzić, że z wyglądu przypomina trochę nuggetsy z kurczaka. Na uwagę zasługuje fakt, że pomimo smażenia deser nie jest tłusty, ponieważ panierka jest cienka a mleczna warstwa nie wchłania tłuszczu.

Leche frita

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Leche fritaKuchnia: HiszpańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

3

godz. 
Smażenie

5

min.
Kalorie

295

kcal

Leche frita to coraz bardziej popularny deser. Zdobywa nasze serca dzięki wyjątkowej delikatności i prostocie wykonania. Sprawdź sama!

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 125 ml mąki ziemniaczanej

  • 123 ml cukru

  • 500 ml mleka

  • 2 laski wanilii

  • Polewa
  • 2 roztrzepane jajka

  • bułka tarta

  • cukier puder

  • cynamon

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy mąkę wymieszać z 1 szklanką mleka. Gdy mąka się rozpuści dodać pozostałe mleko, cukier i ziarenka z laski wanilii. Zagotować mleko cały czas mieszając i jak się zagotuje to gotować jeszcze 3 minuty, aż powstanie gęsty budyń.
  • Następnie naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą tłuszczu, wylać pudding, wyrównać i przykryć folią spożywczą. Folia musi dotykać puddingu, aby nie powstał kożuch. Gdy się ostudzi wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Po tym czasie należy wyjąć pudding z naczynia i pokroić na mniejsze części. Następnie obtoczyć każdy kawałek w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Zobacz także:  Zupa koperkowa

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Leche frita – ciekawostki

Leche frita pochodzi z prowincji Palencia (Kastylia i León), jednak obecnie jest popularny w całej Hiszpanii. Istnieje wiele wariantów na przygotowanie tego deseru. Ciekawostką jest fakt, że aby smak tej potrawy był bardziej intensywny, a zapach aromatyczny najlepszą propozycją jest oddzielenie do garnka połowę mleka z dodatkiem laski cynamonu lub wanilii oraz skórką cytrynową lub pomarańczową i postawienie na ogniu do momentu gotowania.

Następnie zgasić palnik i pozostawić pod przykryciem na około 20 min. Wyjąć z mleka nadające aromat składniki i gdy będzie chłodne wlać do pozostałego. Pamiętać należy, że Leche frita smakuje najlepiej jak jest świeży i nie nadaje się do długiego przechowywania w lodówce. Pomimo tego, że jest słodki to nie jest kaloryczny. Podsumowując, to delikatny i rozpływający się w ustach deser, który jest zamknięty w chrupiącej panierce. Jest to ciekawy i intrygujący przepis, który swoim smakiem zaskoczy wszystkich i każdy będzie chciał go przyrządzić w swoim domowym zaciszu.

Trzeba pamiętać jednak, że nie jest wskazany dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, nietolerancję glutenu i laktozy oraz na poważne problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*