Churros to najpopularniejsza przekąska śniadaniowa w Hiszpanii. Przygotowuje się ją poprzez wyciśnięcie ciasta, które składa się z mąki pszennej, oleju i cukru na głęboki olej i smażenie w wysokiej temperaturze. Występuje w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy. Churros znany jest również w Ameryce Łacińskiej, Francji, Portugali, Turcji oraz południowo-zachodnich stanach USA. Sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churreria, które zlokalizowane są na głównych ciągach pieszych, stacjach metra, lotniskach, dworcach i innych ruchliwych miejscach. Można zjadać ją samodzielnie lub zamoczoną w filiżance czekolady. Często posypywane są cukrem pudrem i są porównywalne do polskich pączków. Tradycyjnie w Hiszpanii wita się tą przekąską Nowy Rok po nocy sylwestrowej. Churros są pyszne, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.
Churros – ciekawostki
Tajemnica dobrze wykonanych churros tkwi w dobrze przygotowanym cieście parzonym oraz dobrej temperaturze smażenia. Powinno to być 175-180 stopni. Przyda się do tego dobra patelnia, przeznaczona do smażenia na głębokim tłuszczu, a także łyżka cedzakowa do wyławiania.
Najlepiej smakują podane zaraz po usmażeniu. Świetnie sprawdzą się na Tłusty Czwartek, przyjęciach, spotkaniach rodzinnych czy kinderbalach. Można podawać je z cukrem pudrem, posypane cukrem o dość dużej gramaturze, z sosem czekoladowym czy karmelowym, konfiturą lub w formie wytrawnej z dodatkiem sera twarogowego. Tym którzy uwielbiają przyprawy korzenne na pewno przypadną do gustu churros z cynamonem i syropem klonowym. Należy pamiętać o tym, że zdecydowanie nie jest to dietetyczna przekąska, zwłaszcza w towarzystwie dodatków, które wprowadzają dodatkowe kalorie.
Ciekawostką jest fakt, że zamiast smażyć churros w głębokim tłuszczu, to można je również upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 15-20 min. Podsumowując, hiszpańskie ciasteczka churros to popularny i kochany na całym świecie deser, który warto wykonać w swoim domu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Ponadto składniki na nie są tanie i łatwo dostępne. Szczególnie uwielbiane są przez dzieci.