Leche frita inaczej “smażone mleko”, to nic innego jak usmażony, słodki i mleczny pudding w chrupiącej panierce. Doskonale pachnie wanilią i cynamonem. Jest on prosty w przygotowaniu i nie potrzebuje dużego nakładu finansowego. Przypomina nieco domowy budyń. Pochodzi i jest bardzo popularny w kuchni hiszpańskiej, szczególnie w okresie Wielkanocy, ponieważ jadany jest w Wielki Tydzień. Leche frita smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Posypuje się je cynamonem lub cukrem i można serwować je z bitą śmietaną lub lodami. Leche frita to pyszny domowy deser uwielbiany najbardziej przez dzieci. Można stwierdzić, że z wyglądu przypomina trochę nuggetsy z kurczaka. Na uwagę zasługuje fakt, że pomimo smażenia deser nie jest tłusty, ponieważ panierka jest cienka a mleczna warstwa nie wchłania tłuszczu.
Leche frita – ciekawostki
Leche frita pochodzi z prowincji Palencia (Kastylia i León), jednak obecnie jest popularny w całej Hiszpanii. Istnieje wiele wariantów na przygotowanie tego deseru. Ciekawostką jest fakt, że aby smak tej potrawy był bardziej intensywny, a zapach aromatyczny najlepszą propozycją jest oddzielenie do garnka połowę mleka z dodatkiem laski cynamonu lub wanilii oraz skórką cytrynową lub pomarańczową i postawienie na ogniu do momentu gotowania.
Następnie zgasić palnik i pozostawić pod przykryciem na około 20 min. Wyjąć z mleka nadające aromat składniki i gdy będzie chłodne wlać do pozostałego. Pamiętać należy, że Leche frita smakuje najlepiej jak jest świeży i nie nadaje się do długiego przechowywania w lodówce. Pomimo tego, że jest słodki to nie jest kaloryczny. Podsumowując, to delikatny i rozpływający się w ustach deser, który jest zamknięty w chrupiącej panierce. Jest to ciekawy i intrygujący przepis, który swoim smakiem zaskoczy wszystkich i każdy będzie chciał go przyrządzić w swoim domowym zaciszu.
Trzeba pamiętać jednak, że nie jest wskazany dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, nietolerancję glutenu i laktozy oraz na poważne problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego.