Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, które składa się z kukurydzianej lub pszennej tortilli z dodatkiem mięsa mielonego wołowego lub z kurczaka, cebuli, czosnku, pomidorów, przypraw takich jak: bazylia, oregano, kolendra, pieprz, sól i chili oraz czerwonej fasoli lub kukurydzy. Można śmiało stwierdzić, że w smaku i przyrządzeniu jest bardzo podobne do burrito. Różni się tylko rodzajem mąki użytej do przygotowania tortilli. W taco jest to mąka kukurydziana, a w burrito pszenna. To idealna przekąska na każdą okazję. Ale jeżeli postaramy się o to, że farsz będzie sycący, to można potraktować je jako pełnowartościowy obiad. Ponadto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne i sycące. Można przygotować je również na kilkanaście różnych sposobów.
Tacos – dodatkowe informacje i ciekawostki
Taco w liczbie pojedynczej lub tacos w liczbie mnogiej, to bez wątpienia wizytówka kuchni meksykańskiej. W tradycyjnej wersji przyrządza się je z wołowiną, ale można użyć mięsa jakiego chcemy. W wersji z kurczakiem będzie bardziej fit. Jest to jedno z tych dań, które, obowiązkowo należy skosztować, gdy będziemy w Meksyku. Ale można spróbować tego dania w wielu knajpach lub restauracjach, ponieważ ze względu na swoją popularność znajduje się w menu. Ponadto serwowane jest także w lokalach i budynkach z fast foodami.
Jednak jest na tyle łatwe w przygotowaniu, że można je przyrządzić we własnym zaciszu domowym. Przeważnie spożywa się je łapiąc w rękę i zjada na miejscu na stojąco lub w drodze. Tacos można podawać w lekkiej wersji z jogurtem naturalnym lub w tłustej z kwaśną śmietaną lub guacamole. Ponadto dzięki użyciu rozmaitych dodatków, można je łatwo modyfikować i np. zamiast tortilli użyć można chrupiących muszli kukurydzianych.
Podsumowując, tacos jest to mieszanka smaków, która zaspokoi każde podniebienie. Miesza w sobie ostrość przypraw, słodycz fasoli i łagodzący sos. Śmiało można stwierdzić, że jest to pyszny i niebanalny przepis, który z pewnością każdemu zasmakuje, kto chociaż raz je spróbuje.