Tacos
Kuchnia Meksykańska, Mięsne, Przepis

Tacos

Czas: 1 Hours, 00 Minutes 0 komentarzy

Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, które składa się z kukurydzianej lub pszennej tortilli z dodatkiem mięsa mielonego wołowego lub z kurczaka, cebuli, czosnku, pomidorów, przypraw takich jak: bazylia, oregano, kolendra, pieprz, sól i chili oraz czerwonej fasoli lub kukurydzy. Można śmiało stwierdzić, że w smaku i przyrządzeniu jest bardzo podobne do burrito. Różni się tylko rodzajem mąki użytej do przygotowania tortilli. W taco jest to mąka kukurydziana, a w burrito pszenna. To idealna przekąska na każdą okazję. Ale jeżeli postaramy się o to, że farsz będzie sycący, to można potraktować je jako pełnowartościowy obiad. Ponadto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne i sycące. Można przygotować je również na kilkanaście różnych sposobów.

Tacos

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: TacosKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

230

kcal

Najpopularniejsze danie meksykańskie, składa się z kukurydzianej lub pszennej tortilli z dodatkiem mięsa mielonego wołowego lub z kurczaka,

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego

  • 100 g sałaty lodowej

  • 2 duże cebule

  • 1 duży pomidor

  • 1 papryka czerwona

  • 100 g mąki kukurydzianej

  • 100 g mąki pszennej typ 500

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka i ostra

  • kumin

  • czosnek

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę.
  • Następnie na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso mielone i usmażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz kuminem.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie tortilli. Do miski wsypać mąkę kukurydzianą i pszenną, pół łyżeczki soli, zalać 170 ml wrzącej wody i ciasto wymieszać łyżką. Następnie zagnieść do uzyskania jednolitej masy i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć, podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować i piec na rozgrzanej patelni, aż będą rumiane.
  • Paprykę i pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę oliwy i wymieszać.
  • Na koniec tortilli złożyć na pół, położyć na spodzie liście sałaty, usmażone mięso, ketchup i majonez, a na wierzch przygotowane warzywa i gotowe.
Zobacz także:  Cordon bleu

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Tacos – dodatkowe informacje i ciekawostki

Taco w liczbie pojedynczej lub tacos w liczbie mnogiej, to bez wątpienia wizytówka kuchni meksykańskiej. W tradycyjnej wersji przyrządza się je z wołowiną, ale można użyć mięsa jakiego chcemy. W wersji z kurczakiem będzie bardziej fit. Jest to jedno z tych dań, które, obowiązkowo należy skosztować, gdy będziemy w Meksyku. Ale można spróbować tego dania w wielu knajpach lub restauracjach, ponieważ ze względu na swoją popularność znajduje się w menu. Ponadto serwowane jest także w lokalach i budynkach z fast foodami.

Jednak jest na tyle łatwe w przygotowaniu, że można je przyrządzić we własnym zaciszu domowym. Przeważnie spożywa się je łapiąc w rękę i zjada na miejscu na stojąco lub w drodze. Tacos można podawać w lekkiej wersji z jogurtem naturalnym lub w tłustej z kwaśną śmietaną lub guacamole. Ponadto dzięki użyciu rozmaitych dodatków, można je łatwo modyfikować i np. zamiast tortilli użyć można chrupiących muszli kukurydzianych.

Podsumowując, tacos jest to mieszanka smaków, która zaspokoi każde podniebienie. Miesza w sobie ostrość przypraw, słodycz fasoli i łagodzący sos. Śmiało można stwierdzić, że jest to pyszny i niebanalny przepis, który z pewnością każdemu zasmakuje, kto chociaż raz je spróbuje.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*