Kurczak po toskańsku
Jednogarnkowe, Kuchnia Włoska, Przepis

Kurczak po toskańsku

Czas: 1 Hours, 30 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Kurczak po toskańsku- to danie, które składa się z fileta z kurczaka, szpinaku i suszonych pomidorów z sosem. Jest to idealna propozycja na kolację dla dwojga lub obiad dla całej rodziny, ponieważ potrawa ta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. To idealne połączenie pysznego, aromatycznego i kremowego sosu z soczystym i delikatnym mięsem. Może być podawane z makaronem, ryżem, kaszą jęczmienną czy gryczaną lub puree ziemniaczanym. Kurczak po toskańsku jest to pyszna potrawa z jednej patelni. Można przygotować je również w piekarniku. Wystarczy wszystko wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w 180 stopniach przez 20 min.

Kurczak po toskańsku

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Kurczak po toskańskuKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Wykonanie

30

min.
Kalorie

262

kcal

Kurczak po toskańsku był naszą receptą na przemycenie szpinaku. Danie to sprawia, że nawet osoby, które nie przepadają za nim zajadają się.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 600 g fileta z kurczaka

  • 200 ml bulionu drobiowego

  • 15 g czosnku

  • 200 ml śmietany 18%

  • 70 g suszonych pomidorów

  • 125 g szpinaku

  • 40 g sera parmezanu

  • 20 ml oliwy z oliwek

  • 25 g mąki pszennej typu 500

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • czosnek

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, łyżeczką oregano, natrzeć świeżo przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Odstawić do zamarynowania na ok 1 godzinę.
  • Po tym czasie kawałki kurczaka obtoczyć w mące, nagrzać patelnię i obsmażyć kurczaka z każdej strony do zarumienienie.
  • Kurczaka ściągnąć z patelni i na tą samą patelnię wlać bulion i zagotować.
  • Ponownie umieścić kurczaka na patelni, dodać pokrojone suszone pomidory i całość gotować przez kilka minut.
  • Wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia i posypać świeżymi liśćmi szpinaku.
  • Gotować, aż sos zgęstnieje. Danie podawać posypane parmezanem.
Zobacz także:  Piszinger

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Kurczak po toskańsku i kuchnia toskańska

Toskańska kuchnia słynie z prostych, tanich i niezwykle smacznych potraw. Najlepszy do tego dania, będzie szpinak świeży baby, ale można użyć także liści mrożonego szpinaku. Jeżeli chodzi o pomidory suszone to mogą być również takie z zalewy. Można powiedzieć, że kurczak po toskańsku jest potrawą zdrową, ze względu na użyte dodatki. Szpinak jest kopalnią korzystnych dla zdrowia składników. Zawiera witaminę C, kwas foliowy, potas, magnez i żelazo, beta-karoten i luteinę, które są silnymi antyoksydantami.

Ponadto broni nas przed wolnymi rodnikami. Natomiast suszone pomidory zawierają witaminę E i K, witaminy z grupy B oraz likopen. Poprawiają kondycję układu krwionośnego, działają przeciwstarzeniowo oraz walczą z wolnymi rodnikami. Główny składnik czyli kurczak jest łatwostrawny i niskokaloryczny, dlatego chętnie wybierany jest podczas diety odchudzającej. Ponadto zawiera witaminę A, D I E, witaminy z grupy B oraz żelazo w dużej ilości.

Podsumowując, kurczak po toskańsku jest uniwersalny i można przygotować go na wiele różnych sposobów, z różnymi dodatkami. Ponadto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest dowodem na to, że można przygotować proste i szybkie danie, które jest efektowne i pyszne. Pomimo tego, że nie wymaga ani dużego wysiłku ani umiejętności kulinarnych, robi bardzo duże wrażenie. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet najmłodszym domownikom, a raz przygotowany będzie często gościł w naszych domach.

Kuchnia toskańska jest jednym z najbardziej popularnych i cenionych kuchni na świecie. Jest to kuchnia pełna smaków i aromatów, a jej cechą charakterystyczną są składniki pochodzące z lokalnych gospodarstw oraz oliwa z oliwek. W kuchni toskańskiej stosuje się dużo warzyw, owoców, a także wiele różnych typów makaronów. Do dań głównych używa się przede wszystkim mięsa, w tym zwłaszcza baraniny, jagnięciny, wołowiny i kurczaka.

Mięso jest często marynowane i pieczone w całości. Wiele potraw toskańskich jest duszonych i podawanych z sosami na bazie białego wina. Do przygotowywania dań używa się także słynnych oliwek z Toskanii. Kuchnia toskańska jest również znana z wykwintnych deserów, takich jak cantucii oraz torta di riso.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*