Zupa jarzynowa
Kuchnia Polska, Przepis, Zupa

Zupa jarzynowa

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Zupa jarzynowa jest to doskonała i całoroczna propozycja na obiad dla całej rodziny oraz jedna z najpopularniejszych zup warzywnych. Głównymi składnikami są warzywa takie jak: ziemniaki, marchew, kalafior, fasolka żółta, por, brokuł oraz pietruszka. Jej zaletą jest to, że można korzystać zarówno ze świeżych jarzyn jak i mrożonych. Ponadto jest na tyle uniwersalna, że można ją urozmaicać i modyfikować według własnego uznania. Zupa jarzynowa jest kremowa, gęsta, pyszna, aromatyczna i pożywna. Ponadto jej przygotowanie jest proste i nie potrzeba dużo czasu spędzać w kuchni podczas jej przygotowania.

Zupa jarzynowa

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: Zupa jarzynowaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

275

kcal

Zupa jarzynowa, królowa polskich zup. Lekka i pożywna jednocześnie. Pełna składników odżywczych, stawia na nogi. Zobacz przepis na jarzynową.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 cebula

  • 1 kawałek selera

  • 1 por

  • 4 ziemniaki

  • 5 różyczek kalafiora

  • 10 brukselek

  • 1 łyżka masła do smażenia

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • sól

  • pieprz

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności w dużym garnku należy zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i kostki rosołowej.
  • Następnie obrać wszystkie warzywa, a marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę a cebulę drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć cebulę do momentu, aż się zeszkli i dodać ziemniaki. Po ok 5 min smażenia dodać pozostałe warzywa i podsmażać do momentu, aż zmiękną.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie podsmażonych warzyw do gorącego wywaru i gotowanie całości na niewielkim ogniu. Dodać kalafiora i całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na koniec kiedy warzywa są już miękkie, dodać zahartowaną śmietanę ( ok 2-3 łyżki). Gotować jeszcze przez 5 min i podawać z ulubioną zieleniną i kromką świeżego pieczywa.
Zobacz także:  Ciasto leśny mech

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Zupa jarzynowa – ciekawostki

Zupa jest odpowiednia dla osób, które wolą bezmięsne dania oraz tych dbających o linię, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i jest doskonałym źródłem błonnika. Jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Jedna porcja zupy jarzynowej dostarcza do organizmu witaminy A, C, B1, B2 a także wapń, magnez, fosfor, potas oraz siarkę.

Ponadto jest uwielbiana przez dzieci. Dobrze smakuje z posiekaną natką pietruszki oraz dobrym pomysłem jest dodanie do niej garści mrożonego, zielonego groszku. Duża dowolność w wyborze składników sprawia, że ta potrawa zawsze smakuje nieco inaczej. Podsmażenie warzyw na maśle sprawi, że nadamy zupie głębszego smaku i aromatu.

Można jeść ją na dwa sposoby: klasycznie ze śmietaną lub bez niej. Ta druga opcja jest zdrowsza i mniej kaloryczna, ale równie bardzo pyszna. Ponadto jest dobrą alternatywą dla osób, które nie mogą jeść nabiału, ale uwielbiają klasyczne zupy. Zupa jarzynowa może być podana także jako zupa krem jarzynowa. Wystarczy wszystkie warzywa zblendować blenderem ręcznym na gładki krem i dodać grzanki lub groszek ptysiowy. Podsumowując, zupa jarzynowa to jedno z bardziej klasycznych dań, które bardzo często gości na polskich stołach.

Dzięki zastosowaniu wyrazistego bulionu i szerokiego bukietu warzyw, zupa ta zyskuje bardzo dużo wyjątkowych smaków i aromatów. Całość podana z dużą ilością posiekanego, świeżego koperku i delikatnie zabielona śmietaną prezentuje się naprawdę bardzo smakowicie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*