Poutine
Kuchnia Amerykńska, Przepis

Poutine

Cooks in 40 minut Difficulty Easy 0 comments

Poutine to narodowa potrawa w Kanadzie, która składa się z frytek z ziemniaków, sosu pieczeniowego, piwa oraz roztopionego sera mozzarella. Sekretem tego dania jest sposób przygotowania i smażenia frytek, które powinny być ekstra chrupiące. To pyszna, aromatyczna i sycąca przekąska, która nie jest skomplikowana jeśli chodzi o przygotowanie. Jest to idealna propozycja na obiad lub kolację. Potrawa ta w Kanadzie jest tak popularna jak w Polsce frytki z ketchupem. Tradycyjny przepis na to danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok.

Poutine

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: PoutineKuchnia: KanadyjskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

285

kcal

Poutine zasmakuje każdemu. Nie ma przecież osób, którym nie smakują frytki. Sprawdź ciekawą wariację na ten temat rodem z Kanady!

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 12 dużych ziemniaków

  • 3 L oleju do smażenia

  • 4 ku sera mozzarella

  • 3 szalotki lub 2 duże cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 130 ml bulionu wołowego

  • 50 g masła

  • 50 g mąki

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć ziemniaki, pokroić je na grube frytki i moczyć w zimnej wodzie przez minimum 20 minut.
  • W międzyczasie można mozzarellę porwać na kawałki a czosnek i szalotkę drobno posiekać.
  • W garnku rozgrzać trochę oleju i podsmażyć czosnek z cebulą na średnim ogniu. Dodać bulion wołowy, wymieszać i zagotować. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę cały czas mieszając i dodać zasmażkę do sosu, gdy się zagotuje. Zmniejszyć ogień, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 10 minut.
  • Olej do smażenia podgrzać do 140-150 stopni we frytkownicy. Frytki wyjąć z wody, dokładnie osuszyć i smażyć w głębokim oleju przez 5 minut, następnie wyjąć je i odsączyć. Czynność powtórzyć rozgrzewając olej do 175-180 stopni i smażyć na złoty kolor przez ok 3 minut.
  • Gotowe frytki ponownie odsączyć, posypać mozzarellą i polać obficie sosem.
Zobacz także:  Zupa rybna

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Poutine – ciekawostki

Poutine jest odmianą kanadyjskiego dania składającego się z frytek, sera i sosu. Frytki są zazwyczaj podsmażane z dodatkiem podsmażonej cebuli, a ser i sos dodaje się na wierzch. Sos może składać się z warzyw lub mięsa, albo po prostu z cynamonu i cukru. Poutine jest często spożywany jako przekąska lub jako danie główne. Najbardziej znana forma poutine to ta z dodatkiem sosu z mięsem, zwanego Brown Poutine. Danie to jest spotykane także poza Kanadą w społeczności, gdzie mieszka dużo kanadyjczyków. Znane jest w stanach północnych oraz np. w Delaware na wschodzie USA.

Ciekawostką jest fakt, że poutine zostało spopularyzowane przez restauratora Fernanda Lachance na początku 1957 roku. W Quebecu, jednak za jego wynalazcę uznaje się Jeana-Paula Roya, który miał opracować podobną potrawę w 1964 roku. Ponadto najprawdopodobniej nazwa tego dania wywodzi się z języka francuskiego i oznacza “bałagan”. Można śmiało stwierdzić, że historia tego specjału jest jak słynna bajka o “Kopciuszku”, w której wyśmiewana potrawa staje się królową kanadyjskiej kuchni. Chodzi o to, że początkowo ograniczała się tylko do prowincji, w której została wymyślona, ponieważ ze względu na swoją prostotę i brak wyrafinowania została wyśmiewana przez mieszkańców spoza prowincji Quebec.

Po dziś dzień poutin to danie narodowe Kanady, które serwowane jest zarówno na stadionach jak i w wykwintnych restauracjach. Tradycyjnie do przygotowania tej potrawy, używa się charakterystycznego rodzaju sera, który powstaje podczas produkcji angielskiego cheddara. Ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ich zła sława wynika z dodatków z którymi się je podaję lub ze sposobu przyrządzenia. Ponadto ziemniaki są bogatym źródłem potasu, magnezu i witaminy C. Sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi i łagodzą stan zmęczenia i stresu.

Zobacz także:  Zupa garbure

Podsumowując, poutine jest idealną propozycją na oryginalny obiad, który świetnie smakuje i rozgrzewa w chłodne dni. Najlepiej smakuje na ciepło, ponieważ ser ładnie się roztopi, a całość świetnie się ze sobą łączy. Na zimno nie ma już takiego smaku i efektu.

Kuchnia kanadyjska

Kuchnia kanadyjska jest bardzo zróżnicowana, ponieważ opiera się na tradycyjnych potrawach z całego świata. Wiele kanadyjskich dań jest opartych na tradycyjnych składnikach z Europy, Afryki, Bliskiego Wschodu, Azji i Ameryki Północnej. Popularne kanadyjskie dania obejmują tarty z mięsem, pierogi, smażone ryby, gulasz, frytki, hot dogi, kiełbaski, placki ziemniaczane i potrawy z owoców morza. Popularne kanadyjskie słodycze to ciasteczka z syropem klonowym, karmelizowane orzechy, karmel i babeczki. Kanadyjska kuchnia jest również znana z różnorodnych napojów, w tym kawy, herbaty, soków owocowych, piwa i wina.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*