Kotlet de volaille (devolay) to pierś z kurczaka, która tradycyjnie nadziewana jest masłem ziołowym z czosnkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Zdarzają się jeszcze wersje z dodatkiem sera żółtego oraz szynki. Zawija się to wszystko w roladki i smaży w panierce. To danie jest bardzo popularne i podawane często na weselach lub na rodzinne niedzielne obiady. Kotlet devolay wyróżnia się chrupiącą panierką, soczystym mięsem oraz rozpływającym się nadzieniem. Danie to pochodzi z kuchni francuskiej i znane było już w XVIII wieku. Najlepiej smakuje podawany z różnej postaci ziemniakami, gotowanymi warzywami lub surówkami warzywnymi.
Kotlet de volaille – dodatkowe informacje i ciekawostki
Dobry devolay to zasługa przede wszystkim dobrze rozbitego mięsa, które musi być cienkie, ale trzeba uważać, aby się nie rozwalało oraz odpowiedniego usmażenia. Tłuszcz musi być dobrej jakości i dobrze dobrany. Najczęściej jest to masło klarowne. Ponadto masło musi być zimne, aby powstal efekt wypływania, a gotowy kotlet powinien poczekać co najmniej 15 min w lodówce przed smażeniem. Te cechy sprawią, że nasz kotlet wyjdzie idealnie i będzie smakować wyśmienicie.
Ciekawostką jest fakt, że znany jest również pod nazwą kotlet po kijowsku i pod taką nazwą funkcjonuje na Ukrainie i w Rosji. Ponadto uważa się, że jego autorem był nadworny kucharz cara Aleksandra I Marie Antonine Careme. Dlatego, że był on Francuzem, danie to otrzymało właśnie francuską nazwę ” de volaille”, która oznacza po prostu ” z drobiu”. Niekiedy za jego twórcę uważa się także francuskiego kucharza, który gościł w XVIII wieku na dworze Imperium Rosyjskiego, Nicolasa Apperta. Dlatego nie da się jednoznacznie rozstrzygnąć, kto wymyślił to słynne danie.
Podsumowując, kotlet de volaille jest prostą, a jednocześnie oryginalną potrawą, która dzięki swoim składnikom i sposobie przygotowania jest uwielbiana przez wiele osób, a także nawet przez dzieci. Jest to pyszne, eleganckie, smaczne i zdrowe danie, dlatego warto przygotować je w swojej kuchni. Z pewnością zachwyci kubki smakowe nie jednego wybrednego gościa.