Sos pieczarkowy
Kuchnia Polska, Przepis, Sosy

Sos pieczarkowy

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Sos pieczarkowy przygotowywany jest głównie z pieczarek z dodatkiem śmietanki kremówki. Jest pyszny i kremowy oraz bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Pasuje do bardzo wielu dań. Można podawać go np. z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą, ziemniakami czy gołąbkami. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs duszonych i smażonych no. schabowego czy rolady lub z makaronem. Można przygotowywać go przez cały rok, ponieważ pieczarki są dostępne cały czas. Ponadto, aby podkręcić jego smak można dodać sok z cytryny, koperek lub pietruszkę. Sos pieczarkowy przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów oraz z pewnością odmieni nawet najtrudniejsze danie.

Sos pieczarkowy

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: SosKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Gotowanie

15

min.
Kalorie

295

kcal

Sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów na naszych stołach. Zaraz po pieczeniowym. prosty w wykonaniu, delikatny i aromatyczny.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 400 g pieczarek

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka masła

  • 200 ml słodkiej śmietany

  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, a ząbek czosnku drobno poszatkować.
  • Następnie na patelni roztopić masło, dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia, dodać pieczarki razem z czosnkiem i smażyć wszystko ok 7-10 minut od czasu do czasu mieszając, aby woda z pieczarek wyparowała i pieczarki lekko się zarumieniły.
  • Wszystko doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę, doprowadzić do zagotowania i gotować chwilę m, aby sos lekko zgęstniał. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Sos pieczarkowy – dodatkowe informacje

Sos pieczarkowy z racji tego, że ma bardzo delikatny smak, posmakuje nawet najmłodszym. Jest również łatwostrawny, więc jak najbardziej może stanowić dodatek w diecie dzieci i osób odżywiających się lekkostrawnie. Aby sos wyszedł idealnie, to musimy pamiętać o paru zasadach podczas jego przygotowywania. Jeżeli będziemy chcieli osiągnąć bogaty smak i aromat pieczarek, to musimy dodać ich bardzo dużą ilość, ponieważ podczas obróbki termicznej tracą znacznie na rozmiarze. Kolejną kwestią jest postać naszego sosu.

Zobacz także:  Pulpety z indyka

Można przyrządzić ten sos na bazie masła klarowanego i wtedy lekko zagęścić małą ilością mąki lub od razu po podsmażeniu pieczarek zalać je śmietanką kremówką lub jogurtem naturalnym i wtedy wyjdzie idealnie śmietanowy. Trzeba wiedzieć m, że pieczarki znajdują się w kategorii tzw. żywności funkcjonalnej. Mają one szczególne właściwości prozdrowotne. Sos pieczarkowy, ze względu na zawartość w swoim składzie tego warzywa, zawiera wartościowe białko, łatwo przyswajalne węglowodany i tłuszcze. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E i D ( normalnie nie występuje w warzywach), błonnik oraz minerały takie jak: potas, miedź, selen, fosfor i żelazo. Sos pieczarkowy ze względu na zawartość kwasu foliowego polecany jest kobietom w ciąży oraz osobom chorym na anemię. Ponadto pomaga obniżyć poziom lipidów we krwi, zwiększyć odporność i pozytywnie wpływa na trawienie.

Podsumowując, sos pieczarkowy jest smaczny, aromatyczny, delikatny i warto włączyć go do swojej diety, ze względu na swoje właściwości zdrowotne.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*