Kimchi
Kuchnia Koreańska, Przepis, Przetwory

Kimchi

Czas: 12 godzin Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Kimchi to danie, które pochodzi z kuchni koreańskiej i składa się głównie z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Standardowo jest to kapusta pekińska, rzepa lub ogórek, ale można też je przygotować z innych warzyw takich jak: rzodkiew japońska, czosnek, papryka chilli, cebula, solone krewetki, anchois lub inne owoce morza, imbir, czarny i czerwony pieprz, musztarda, rzeżucha oraz sól morska i cukier. Do zalewy czasem dodawane są również ziarna sezamu, glutaminian sodu czy sos sojowy. Ze względu na użycie proszku z papryczek chilli potrawa ta ma ostry smak. W Korei jest to popularna przystawka i bardzo ważny element każdego posiłku. Używane jest również jako składnik innych potraw takich jak: zupa kimchi lub smażony ryż z kimchi. Wyróżnia się dwa rodzaje kimchi: sezonowe, czyli takie przygotowywane z warzyw dostępnych o danej porze roku oraz zimowe.

Kimchi

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: KimchiKuchnia: KoreańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

12

godz. 
Wykonanie

30

min.
Kalorie

265

kcal

Kimchi to pochodząca z Korei kiszona kapusta z warzywami. Przygotowanie jej trwa 24 godziny ale najlepiej smakuje po tygodniu leżakowania.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg kapusty pekińskiej

  • 2 marchewki

  • 1 kalarepa

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki cukru

  • 5 łyżek soli

  • 25 g imbiru korzeń

  • sos sojowy

  • sos rybny

  • chilli

  • papryka ostra

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy kapustę i kalarepę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużej miski, kapustę zalać 2 litrami ciepłej lecz nie gorącej wody, wsypać sól i 1/4 szklanki cukru. Całość docisnąć talerzem i słoikiem i odstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnie warzywa odcedzić z osolonej wody, a marchewki obrać i pokroić w cienkie paski. Natomiast cebulę i czosnek drobno poszatkować i warzywa wymieszać ze sobą.
  • 6 łyżek sosu sojowego wymieszać z 6 łyżkami sosu rybnego, a do całości dodać cukier, chilli, paprykę i starty imbir. Powstałą masą należy natrzeć warzywa i dobrze je wymieszać. Całość przełożyć do dużego słoika z zakrętką.
  • Tak gotowe kimchi należy schować na 5 dni do lodówki, a po tym czasie przechowywać całość przez maksymalnie 1 miesiąc.
Zobacz także:  Zupa ogórkowa

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Kimchi – ciekawostki i porady

Ciekawostką jest fakt, że tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę (kimjang) został wpisany w 2013 r. na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Ponadto słowo kimchi pochodzi z chińskiego ” chimchae” i oznacza solone warzywa. W celu zachowania rzepy przez zimę, kimchi mogło być przygotowywane w Korei w VII wieku.

Zrobienie tego dania zajmuje 24 godziny i najlepiej smakuje po tygodniu leżakowania, a przechowywać je można do miesiąca czasu. Trzeba wiedzieć, że jest to skarbnica błonnika, witaminy C i karotenu. Dzięki temu, że w swoim składzie zawiera czosnek, imbir, chilli i cebulę dymkę dostarcza nam sporo witaminy A i B1 oraz żelazo i wapń. Ponadto należy wspomnieć, że jest niskokaloryczne. Smak tego dania w dużej mierze zależy od tego jakich użyjemy dodatków i w jakiej ilości do potrawy w trakcie procesu fermentacji wraz z kapustą kiszoną. Bardzo często serwowane jest na ostro więc ma charakterystyczny słodko-ostry smak.

Podsumowując, kimchi stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych przetworów, elementów sztuki kulinarnej Korei, a jej unikatowy, niepowtarzalny smak i cenne wartości odżywcze zostały docenione na całym świecie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*