Kawa kuloodporna
Napoje, Przepis

Kawa kuloodporna

Cooks in 10 minut Difficulty Easy 1 comment

Inspiracją Dave’a Ausprey’a, pomysłodawcy bulletproof coffee, była tybetańska herbata. Ze względu na dosyć trudne warunki atmosferyczne w Tybecie od lat pije się herbatę z dodatkiem minerałów w postaci soli oraz kawałkiem masła. Tak przygotowana herbata ma dostarczać niezbędnej energii oraz wartości odżywczych. Ausprey postanowił pomysł nieco zmodyfikować, proponując kawę z tymi osobliwymi dodatkami. Kawa kuloodporna z dodatkiem masła oraz oleju MCT, który znajduje się również w oleju kokosowym, to napój o niezwykle dużych właściwościach zdrowotnych. Badania dowodzą, że regularne picie tak właśnie przygotowanej kawy zapobiega powstawaniu chorobom serca, a nawet niektórym nowotworom. Ludzie doceniają kawę w takim wydaniu również z innych względów.

Dzięki mieszance kofeiny z konkretnym tłuszczem otrzymujemy porcję energii, która jest w stanie nam towarzyszyć znacznie dłużej niż po spożyciu jednej zwyczajnej kawy. Sięganie po kolejne filiżanki ulubionego napoju nie jest zatem koniecznością. Jedna bulletproof coffee stawia na nogi i wyposaża w solidną dawkę energii na większą część dnia. Przez niektórych jest traktowana jako posiłek. Bardzo często podawana jest z niewielkim dodatkiem cynamonu lub imbiru.

Kawa kuloodporna

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: KawaKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

5

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

250

kcal

Kawa kuloodporna została wymyślona przez Dave’a Ausprey’a, który zainspirował się tybetańska herbatą. Oryginalny przepis stawia na nogi.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kubek kawy (takiej jak normalnie pijesz)

  • 2 łyżeczki masła

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (MCT)

Sposób wykonania:

  • Zaparz kawę jak zwykle. Możesz zaparzyć fusiarę, z ekspresu, z kawiarki czy też w inny sposób jaki lubisz.
  • Przelej kawę do blendera, dodaj 2 łyżeczki masła (wybieraj grass-fed butter czyli masła od zwierząt karmionych trawą) i 1 łyżeczkę oleju kokosowego lub innego oleju MCT.
  • Wszystkie składniki zblenduj ze sobą aż do powstania jednolitej kawy z pianką.
  • Przelej do ulubionego kubka i ciesz się swoją kawą kuloodporną. Smacznego!
Zobacz także:  Cannelloni ze szpinakiem zapiekane w pomidorach

Notatki:

  • Używaj grass-fed butter czyli masła od zwierząt karmionych trawą.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy?

Spożywanie kawy to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Od wieków cieszy się nią ludzie na całym świecie. W wielu kulturach kawa jest podstawą codziennej rutyny. Jednak kawa może być również spożywana w wielu różnych formach, takich jak kawa mrożona, cappuccino czy latte. Bez względu na to, czy pijesz latte, czy masz nadzieję na zbudowanie odporności, świat kawy zawsze się rozwija. Istnieje wiele różnych rodzajów kawy, a ludzie mają własne preferencje, jeśli chodzi o wybór swojej ulubionej.

Co sprawia, że kawa jest popularna? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Na popularność kawy wpływa wiele różnych czynników, takich jak profil palenia, profil smaku i rodzaj pijącego. Jak Twoim zdaniem te czynniki wpływają na popularność Twojej ulubionej kawy? Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jest spożywany we wszystkich klasach i kulturach. Ziarna z różnych kawowców są palone, mielone i parzone, aby stworzyć różne rodzaje kawy. Od kaw irlandzkich po cold brew, każdy znajdzie rodzaj kawy dla każdego.

Kawa kuloodporna- czym jest zjazd kofeinowy?

Nie brakuje miłośników kawy. Nie ma to jak mała czarna lub zabielana mleczkiem. Rano, po obiedzie, a nawet czasem pod wieczór. Kawa sama w sobie szkodliwa nie jest, chyba że ktoś ma wyraźne przeciwwskazania. Jej nadmiar może jednak prowadzić do nieprzyjemnych zjazdów kofeinowych. Czym jest to zjawisko?

Zjazd kofeinowy może pojawić się nawet kilkanaście minut po wypiciu kofeiny, choć najczęściej do godziny, dwóch . Kawa nas niewątpliwie pobudza i to w zasadzie od samego momentu, kiedy po nią sięgamy. Kawa momentalnie przedostaje się do żołądka i dwunastnicy pobudzając wydzielanie gastryny. Zmusza to organizm do intensywnej pracy.

Zobacz także:  Calzone ze szpinakiem

Efekt pobudzenia zwykle jest bardzo przyjemny i efektywny. Szkoda jedynie, że nie trwa zbyt długo. Niekiedy przechodzi po prostu, a obroty spadają. Są jednak skrajne sytuacje, kiedy kompletnie opadamy z energii i stajemy się jeszcze bardziej apatyczni i osowiali, niż przed spożyciem kofeiny.

Kawa w naszym układzie nerwowym łączy się z adenozyną, związkiem, który reguluje nasz sen i czuwanie. To dlatego wypicie małej czarnej może mieć taki wpływ na to, jak się czujemy. Zjazdy kofeinowe są jednak dość nieprzyjemne. Jak ich uniknąć? Przede wszystkim nie pij kofeiny za dużo, kawy nie mogą być zbyt silne. Czarny napój jest dobry i pożyteczny, ale na pewno nie w nadmiarze.

One Comment

  1. Pingback: Herbata miętowa i korzystne dla zdrowia właściwości. Czy warto?

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*