Keks jest to babka piaskowa lub ciasto biszkoptowe z mnóstwem kolorowych bakalii takich jak: orzechy, rodzynki czy suszone owoce, która pieczona jest w prostokątnej formie. Przygotowywany jest tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia czy na Wielkanoc, ale ze względu na szybkość robienia można zrobić go, gdy tylko najdzie nas na to ochota. Jego autem jest to, że oprócz tego, że jest aromatyczny, smaczny, wilgotny i miękki, to jeszcze długo utrzymuje swoją świeżość. Ponadto pomimo swojej prostej formy, keks wygląda imponująco i smakowicie. W Polsce keks występuje również pod nazwą “cwibak”, które pochodzi z języka niemieckiego i jest zlepkiem słów “dwa” i “piec”. Odnosi się to do tradycji pieczenia tego rodzaju ciast, które dawniej odbywało się dwukrotnie, przed położeniem warstwy bakalii i po.
Keks – dodatkowe informacje i ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że klasyczny keks pochodzi z Anglii, gdzie był tradycyjnym ciastem świątecznym. Ponadto wykonywany był już w Starożytnym Rzymie z ciasta jęczmiennego z dodatkiem owoców granatowca, orzeszków piniowych i rodzynek. Znane było wtedy pod nazwą “satura”. Trzeba pamiętać, że najważniejszym elementem podczas przygotowywania tego ciasta jest to, że im więcej bakalii tym lepiej.
Charakterystyczna cechą dla tego ciasta jest również jego forma. Piecze się go w tzw. “keksowkach”, czyli podłużnych 25 centymetrowych formach i krojony jest najczęściej w plastry. Pomimo tego, że do tego ciasta dodaje się duże ilości posiekanych owoców i orzechów, to nie jest ono produktem wartościowym pod względem zawartości witamin i substancji odżywczych. Większość z nich występuje w śladowych ilościach, z wyjątkiem witaminy A,D i E oraz żelaza, fosforu i miedzi. Trzeba pamiętać, że keks jest produktem wysokokalorycznym i tuczącym, dlatego jego spożywanie powinny ograniczyć osoby z nadwagą, otyłością, cukrzycą i chorobami układu pokarmowego lub sercowo-naczyniowego.
Podsumowując, keks jest to bardzo wyraziste ciasto, które zasmakuje każdemu nawet dzieciom. Będzie idealnym rozwiązaniem do popołudniowej, pysznej kawy lub na spotkania w granie rodziny i znajomych.