Quiche
Kuchnia Francuska, Przepis

Quiche

Czas: 45 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Quiche jest to wypiek, który składa się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia np. z różnych gatunków mięs, ryb, owoców morza, serów czy warzyw, które zostaje zalane jajeczno-śmietanową masą. Występuje w formie placka i jest pyszny, łatwy do wykonania, pożywny i sycący. Ponadto jest to flagowe i bardzo popularne danie kuchni francuskiej. Quiche spożywa się na ciepło, ale na zimno jest również smaczna I to idealny pomysł na obiad, kolację czy imprezę. Można powiedzieć, że jest to specjalny rodzaj tarty, który występuje tylko w formie wytrawnej i z większą ilością farszu, dlatego forma do jej przygotowania musi być wyższa, niż do klasycznej tarty. Najbardziej znany jest quiche lorraine, czyli tradycyjny wypiek Lotaryngii z boczkiem i serem. Atutem jest to, że skład nadzienia można dowolnie modyfikować według naszych upodobań.

Quiche

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: QuicheKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

25

min.
Kalorie

235

kcal

Wypiek z kruchego ciasta i nadzienia np. z mięs, ryb, owoców morza, serów czy warzyw, które zostaje zalane jajeczno-śmietanową masą.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 250 g mąki typ 500

  • 150 g masła

  • 5 jajek

  • 220 ml mleka 2%

  • 200 g boczku wędzonego

  • 100 g cebuli

  • 100 g sera parmezanu

  • 200 g śmietany 12%

  • sól

  • pieprz

  • zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

  • pierwszej kolejności należy przygotować ciasto, czyli do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone masło, 1 łyżkę mleka, 1 jajko, całość dokładnie wymieszać,a następnie wyrobić rękami. Ciasto zwinąć w kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Następnie na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek, a następnie dodać posiekaną cebulę I całość odstawić do przestygnięcia.
  • Do miski wbić 4 jajka I wlać 200 ml mleka i całość dokładnie wymieszać, do momentu, aż składniki się połączą. Dodać śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto i podpiec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • Następnie poukładać na spodzie boczek z cebulą, wylać masę jajeczną I zetrzeć na wierzch ser.
  • Całość piec jeszcze razem przez 25 min.
Zobacz także:  Samosy

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Quiche – dodatkowe informacje i ciekawostki

Ciekawostką jest fakt, że nazwa quiche pochodzi z niemieckiego słowa “kuchen” co oznacza “ciasto”. Znany jest już od XVI wieku, lecz na początku wypiekany był z ciasta chlebowego. Najczęściej pieczony jest w ceramicznych, okrągłych formach, aby dłużej utrzymywało się ciepło. Można podawać je z lekką sałatką lub w towarzystwie sosu np. czosnkowego, jogurtowego czy ziołowego.

Aby mieć pewność, że ciasto dobrze się upiecze, można je najpierw podpiec bez farszu, a dopiero potem wlać masę jajeczną i zapiec jeszcze raz. Obowiązkowo przyprawia się ją solą i pieprzem. Ponadto częstym dodatkiem smakowym są zioła takie jak: bazylia, tymianek, rozmaryn czy oregano oraz przyprawy korzenne np. gałka muszkatołowa. Trzeba pamiętać, że quiche lorraine ze względu na obecność boczku, śmietany, jaj i sera jest ciężkostrawne i kaloryczne, ponieważ samo ciasto zawiera dość dużą ilość masła, a nadzienia są ciężkie i tłuste. Całość jest dość wysoka i zapieka się w sztywną, lecz wilgotną masę, która ma konsystencję sernika.

Podsumowując, quiche jest smacznym wypiekiem, lecz trzeba uważać podczas jego spożywania. Wystarczy jeden trójkątny kawałek, aby się nasycić i nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*