Frittata jest to danie kuchni włoskiej, które przypomina omlet. Różnica polega na tym, że dodaje się do tego dania, oprócz rozbełtanych jajek jeszcze różnego rodzaju sery lub czasem mięso i warzywa takie jak: szpinak, cebula, czosnek, pomidory, brokuły czy paprykę. We Włoszech serwowana jest głównie na śniadanie. Natomiast można spożywać ją również jeszcze na obiad lub kolację. Przepisów na frittatę jest wiele i każdy zjada ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ponadto jest szybka i prosta w przygotowaniu. Frittata powinna być od spodu lekko ścięta, lecz płynna na górze. Dopiero wtedy można ją albo odwrócić na drugą stronę i smażyć lub zapiekać w piekarniku.
Frittata – ciekawostki i podsumowanie
Ciekawostką jest fakt, że słowo ” frittata” pochodzi z języka włoskiego od słowa “friggere”, co oznacza po prostu “smażone”. Do jej przygotowania z pewnością sprawdzi się patelnia taka z odpinaną rączką, aby można było włożyć ją do piekarnika. Dawniej frittata traktowana była jako jedna z odmian omletu, jednak istnieje kilka różnic pomiędzy tymi daniami i nie można postrzegać ich w ten sposób.
Po pierwsze we frittacie miesza się wszystkie dodatkowe składniki z surową mieszanką jajeczną, a w omlecie układa się je na usmażone jajko i dopiero potem składa omleta. Po drugie frittata jest bardziej puszysta od omlet i można mocniej ubijać jajka, aby nabrały jeszcze więcej powietrza niż w omlecie. A po trzecie omlet smaży się na większym ogniu i szybciej niż frittatę. Atutem jest to, że można ją podać w całości jako jedno danie lub zrobić małe frittaty z dodatkami, które każdemu pasują. Dzięki temu, że frittatę wkłada się na ostatnie 5 min do piekarnika, robi się ona bardziej puszysta i lżejsza. Trzeba pamiętać o tym, że z tym daniem najlepiej komponują się wyraziste smaki, takie jak: gorgonzola, suszone pomidory, oliwki, ser kozi czy świeże zioła, niż mniej wyraziste składniki np. takie jak pieczarki.
Podsumowując, frittata jest pyszna, puszysta i bardzo prosta w przygotowaniu. Dzięki swojej prostocie ma szeroką rzeszę fanów. Warto poświęcić chwilę czasu i przygotować to wspaniałe włoskie danie dla całej rodziny.
Świetna inspiracja na smaczne śniadanie 😉