Samosy są to trójkątne pierożki z nadzieniem z ostro przyprawionych warzyw, mięsem z kurczaka lub sera panir, smażone na głębokim oleju. Przekąska ta wywodzi się z kuchni indyjskiej. Przygotowuje się je z ciasta przypominającego nieco ciasto filo. Podawane są zazwyczaj w towarzystwie sosów np. pikantnego sosu pomidorowego, curry lub drobno zmielonej pomidorowej salsy. Ale pasuje do nich każdy sos taki jaki lubimy. Przepis na Samosy jest prosty lecz pracochłonny. Jest to idealna propozycja na obiad lub kolację, a w mniejszym rozmiarze sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na imprezy z przyjaciółmi czy spotkania rodzinne. Jada się je zarówno na ciepło jak i na zimno.
Samosy – dodatkowe informacje
Nazwa tej potrawy wywodzi się z języka hindi, ale jej korzenie pochodzą prawdopodobnie że staroperskiego wyrazu “sanbosag”, które oznacza “trójkątne ciasto“. Pierożki te stały się jedną ze sztandarowych potraw kuchni indyjskiej, jadaną zarówno przez biedotę, jak i przedstawicieli najwyższych kast. Samosy wykonywane są w dwóch wersjach: wegetariańskiej z serem panir lub farszem warzywnym z ziemniakami i groszkiem lub mięsnej z zmielonym mięsem z kurczaka. Jednak oby dwa te farsz są przyprawiane takimi samymi przyprawami czyli solą, pieprzem, kolendrą mieloną oraz przyprawą, która nadaje najwięcej aromatu czyli garam masala.
W języku hindi oznacza gorącą przyprawę, która składa się z: liścia laurowego, kolendry, kuminu, pieprzu, cynamonu, zielonego i czarnego kardamonu, nasion fenkułu, goździków i anyżu. Ponadto w każdym nadzieniu oprócz przypraw znajduje się także cebula, papryczka chilli oraz imbir. Powstało wiele różnych wersji tego dania, które różnią się od siebie przede wszystkim nadzieniem. Ciekawostką jest fakt, że w Indiach samosy sprzedawane są w pociągach i na ulicznych straganach, natomiast w Polsce i na całym świecie można ich spróbować nie tylko w restauracjach z kuchnią indyjską, ale także w takich co serwują kuchnię z różnymi stylami gotowania.
Podsumowując, samosy są pyszne, aromatyczne i sycące. Warto spróbować je wykonać samemu i zajadać się do woli.