Creme brulee to deser, który przygotowuje się ze śmietanki, żółtek, cukru i warstwy skarmelizowanego cukru, a następnie się zapieka. Cechą charakterystyczną jest cienka i chrupiąca skórka. Dodatek wanilii, czekolady, rodzynek lub orzechów dodaje potrawie smaku i aromatu. Jest to deser, który prawdopodobnie pochodzi i jest bardzo popularny we Francji. Podawany jest przeważnie w kokilkach najlepiej schłodzony. Pięknie i efektownie wygląda ze świeżymi listkami mięty czy owocami takimi jak: maliny, borówki, truskawki lub porzeczki. Creme brulle jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, pyszny, smaczny, słodki i aromatyczny. Ponadto jest znany i uwielbiany na całym świecie. Idealnie sprawdzi się podawany podczas przyjęć towarzyskich i specjalnych okazji. Najczęściej podawany jest do kawy lub lodów.
Creme brulee – ciekawostki
Można upiec creme brulee także w kąpieli wodnej. Wystarczy kokilki ułożyć na głębokiej blasze, a na na nią wlać trochę wody. Parująca woda sprawi, że konsystencja będzie jeszcze bardziej delikatna. Nie ma jednoznacznych informacji, kiedy i skąd pochodzi creme brulee, ale pierwsze wzmianki pojawiły się w 1961 r. we francuskiej książce kucharskiej autorstwa Francois Massialot, który był kucharzem książąt i wybrednym guście smakowym.
Chcąc zadowolić swojego pracodawcę, który twierdził, że jego deser jest zimny, dostawił do deseru rozżarzone żelazko. Był posypany cukrem, więc szybko się przypiekł i powstała chrupiąca skórka. Od tego momentu tylko tak serwowano ten deser. Wygląda na to, że ten pyszny deser nie jest przemyślanym działaniem tylko wynikiem frustracji kucharza. Ciekawostką jest fakt, że we Francji zyskał taką popularność, że na jego cześć obchodzony jest Narodowy Dzień Creme Brulee, który przypada na 21 lipca.
Deser ten jest dość kaloryczną potrawą, jednak dzięki użyciu świeżych owoców znacząco dodaje się mu charakteru i smaku oraz jest wzbogacony o składniki mineralne i witaminy. Do jego wykonania niezbędny jest specjalny sprzęt kuchenny, więc mimo prostoty wykonania, bez wcześniejszego zakupu foremek i palnika nie każdy będzie mógł go wykonać samodzielnie w domu.