Ciasto widelcem mieszane
Desery, Kuchnia Polska, Przepis, Wypieki

Ciasto widelcem mieszane

Czas: 1 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Ciasto widelcem mieszane z owocami do jego przygotowania wystarczy tylko miska, widelec i szklanka do odmierzania składników. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się, podczas wizyty niezapowiedzianych gości lub po prostu do popołudniowej kawy czy herbaty. Trzeba tylko wymieszać składniki mokre, dodać do nich składniki suche, wszystko razem dokładnie wymieszać, przełożyć na blachę, posypać owocami i kruszonką i do piekarnika. Oczywiście jeżeli nie lubimy kruszonki to można ją pominąć. Ciasto widelcem mieszane jest uniwersalne, dlatego można piec je przez całe lato i jesień z różnymi owocami. Ponadto jest pyszne, tanie i ekonomiczne. A jeśli zasmakuje to sprawdź proste ciasto jogurtowe mieszane łyżką!

Ciasto widelcem mieszane

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Widelcem mieszaneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

230

kcal

Ciasto widelcem mieszane z owocami, tu borówkami, do jego przygotowania wystarczy tylko miska, widelec i szklanka do odmierzania składników.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 3 duże jajka

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 300 g borówek

  • Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g masła

  • 50 g cukru

  • 1 cukier waniliowy

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy borówki dokładnie umyć i przełożyć na sitko, aby się wysuszyły.
  • Następnie do miski wbić jajka, dodać cukier, olej rzepakowy, jogurt naturalny i wszystko wymieszać widelcem do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dosypywać porcjami do masy jajecznej i dokładnie wymieszać widelcem, aby nie było grudek.
  • Tak przygotowane ciasto należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia I wyrównać.
  • Na ciasto rozłożyć równomiernie umyte owoce.
  • Następnym krokiem jest wykonanie kruszonki. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać zimne masło i cukier. Całość posiekać nożem i wyrobić dłońmi do powstania kruszonki i posypać nią ciasto z owocami.
  • Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Zobacz także:  Ratatouille

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Ciasto widelcem mieszane – dodatkowe informacje i ciekawostki

Podczas przygotowywania tego deseru trzeba pamiętać o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Trzeba zaznaczyć również, że ciasto to ma same zalety. Mianowicie robi się je łatwo i szybko, nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt, a ponadto dodaje się do niego ulubione owoce np. maliny, truskawki, jagody, borówki czy porzeczki. Pysznie wyjdzie też z dodatkiem kawałków jabłka. Można także używać owoców mrożonych. Niektórzy dodają nawet biały ser lub mak zamiast owoców.

Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym, w zależności od tego co mamy pod ręką i tak wyjdzie pyszne. Ponadto, aby było mniej kaloryczne nie trzeba robić kruszonki. Jest wiele przepisów na ten wypiek, ponieważ ile kucharek tyle modyfikacji i każda dodaje coś od siebie. Ciasto wychodzi naprawdę puszyste, więc ciężko zakończyć na jednym kawałku. Przepis jest naprawdę tak prosty, że udaje się nawet tym co zarzekają się, że żadne ciasto im nigdy nie wyszło.

Podsumowując, ciasto widelcem mieszane z owocami jest idealne do wszystkiego i ma bardzo dużą rzeszę fanów. Warto zachować przepis na nie, bo z pewnością się przyda. Ponadto jest miękkie, aksamitne i lekko wilgotne, a sezonowe owoce i słodka kruszonka stanowią swego rodzaju wisienkę na torcie. Goście i rodzina będą zachwyceni kiedy przygotujemy to ciasto i z pewnością będą prosić o więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*