Konfitura z papryki
Kuchnia Węgierska, Przepis, Przetwory

Konfitura z papryki

Czas: 30 min. Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Konfitura z papryki idealnie sprawdzi się do potraw wytrawnych np. mięs, serów, wędlin czy ryb tłustych lub słodkich takich jak: naleśniki czy gofry. Ponadto świetnie smakuje z frytkami i duszonymi warzywami. Składa się z papryki czerwonej, cytryny, cukru, przegotowanej wody i soli. Natomiast dodatkiem może być tymianek, rozmaryn, cynamon lub goździki. Przepis na konfiturę z papryki jest prosty w przygotowaniu i powstaje z łatwo dostępnych składników, które najczęściej mamy w domu. Dzięki użyciu papryki konfitura ma słodki smak, a dzięki cytrynie jest lekko kwaskowata, więc jest idealnym połączeniem smakowym. Ponadto jest smaczna, pyszna i aromatyczna.

Konfitura z papryki

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Dżem z paprykiKuchnia: WęgierskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

245

kcal

Konfitura z papryki sprawdzi się do potraw wytrawnych np. mięs, serów, wędlin czy ryb tłustych lub słodkich takich jak: naleśniki czy gofry.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 220 g papryki czerwonej

  • 100 g cukru

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy papryki oczyścić z pestek, pokroić w paski i zblendować mikserem.
  • Następnie przełożyć na patelnię i dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i cukier waniliowy.
  • Często mieszając smażyć do zgęstnienia ok 8-10 min.
  • Tak przygotowaną i gorąca konfiturę przełożyć do słoiczka.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Konfitura z papryki – ciekawostki i informacje

Konfitura z czerwonej papryki ma konsystencję bardzo gęstego syropu, piękny czerwony kolor oraz niecodzienny smak. Do jej przygotowania należy użyć soczystej, dojrzałej papryki o grubym miąższu. Papryka występuje w bardzo dużej ilości odmian, co jest zaletą, ponieważ jest możliwość wszechstronnego wykorzystania jej w kuchni. Początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna, a dopiero w XVIII wieku zaczęto jadać ją już dość powszechnej w Hiszpani, Francji, czy krajach bałkańskich. Papryka jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem. Zawiera bardzo dużo witaminy C, A i E, beta-karoten, karotenoidy i likopen.

Zobacz także:  Kotlet de volaille

Ponadto wzmacnia system odpornościowy, powstrzymuje procesy starzenia się organizmu, zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej, chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia oraz pomaga utrzymać zdrową skórę. Jeżeli chcemy nadać naszej konfiturze trochę pikanterii, możemy dodać również trochę papryczki chili. Należy wtedy dokładnie oczyścić ją z nasion, gdyż to one mają właśnie ostry i pikantny smak. Papryczki dodane nawet bez pestek nadają konfiturze wystarczająco dużo ostrości. Atutem tego przetworu jest to, że można przygotować go o każdej porze roku, gdyż papryka czerwona dostępna jest w sklepach przez cały czas.

Podsumowując, konfitura z czerwonej papryki jest idealna do urozmaicenia swoich potraw. Jest niesamowita i najbardziej rozchwytywana, ponieważ pasuje do bardzo wielu potraw i przekąsek. Warto przechowywać ją w swojej spiżarni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*