Pleśniak
Desery, Kuchnia Polska, Przepis, Wypieki

Pleśniak

Czas: 2 Hours, 00 Minutes Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Pleśniak jest to ciasto, które składa się z ciasta kruchego, bezy, kakao i kwaskowatego dżemu np. z czarnej porzeczki, malin, wiśni lub powideł śliwkowych. W Polsce od lat cieszy się dużą popularnością, a wielu z nas kojarzy go z czasami dzieciństwa i PRL-u, kiedy to pojawiał się prawie w każdym domu. Jest to idealny pomysł na deser, który dla nikogo nie będzie mdły. Pleśniak jest łatwy i szybki do wykonania oraz powstaje z najtańszych składników, co jest jego atutem. Można powiedzieć, że jest to idealne połączenie smaków: kwaśnych owoców ze słodką bezą, kruchym ciastem i gorzkim kakao. Jest to ciasto uniwersalne, które sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości lub podczas wyjątkowych okazji.

Pleśniak

5 od 1 głos
Autor przepisu: Leon Lange Danie: PleśniakKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

2

godz. 
Kalorie

255

kcal

Pleśniak to ciasto, które składa się z ciasta kruchego, bezy, kakao i kwaskowatego dżemu np. z porzeczki, malin, wiśni, powideł śliwkowych.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 szklanka 1 mąki pszennej tortowej

  • 1,5 szklanki 1,5 mąki krupczatki

  • 1 łyżka 1 mąki ziemniaczanej

  • 1,5 szklanki 1,5 cukru pudru

  • 200 g 200 masła

  • 4 żółtka 4 jaj

  • 4 białka 4 jaj

  • 1/2 łyżeczki 1/2 soli

  • 400 g 400 powideł śliwkowych

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy masło pokroić w kostkę.
  • Następnie na stolnicy przesiać obie mąki, dodać sól, 62 g cukru pudru, wymieszać, dodać schłodzone masło i całość posiekać. Następnie dodać żółtka i wszystko razem zagnieść.
  • Ciasto podzielić na 2 części: ⅔ i ⅓ i zawinąć w folię spożywczą. Większą część schować do lodówki a mniejszą do zamrażalnika.
  • Po godzinie należy wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, umieścić na blasze, uklepać na dole oraz nakłuć widelcem i umieścić w lodówce na 30 min.
  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni góra-dół i podpiec przez ok 10 min. Odstawić do wystudzenia, a na wystudzone ciasto wyłożyć powidła śliwkowe.
  • Białka należy ubić z 125 g cukru pudru na gęsta pianę, a na koniec dodać mąkę i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć i rozprowadzić na powidła śliwkowe.
  • Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczach i umieścić na masie z białek.
  • Na koniec piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec przez ok 40-45 min w opcji góra-dół.
Zobacz także:  Tiramisu

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Pleśniak – dodatkowe informacje i ciekawostki

W niektórych regionach ze względu na to, że część ciasta skubie się, odrywając kawałki ciasta i układa na blasze używa się również nazwy “skubaniec”. Najważniejszą rzeczą podczas przygotowywania tego wypieku jest to, że aby ciasto było kruche musi przed pieczeniem poleżeć trochę w lodówce. Natomiast, aby zachować sztywność piany trzeba ciasto studzić powoli w uchylonym piekarniku. Ponadto można go z łatwością urozmaicić, dodając do dżemu posiekane orzechy włoskie, prażone orzechy laskowe lub dżem zastąpić owocami np. rabarbarem. Ciekawostką jest fakt, że kakao, które jest jednym ze składników tego ciasta pochodzi z ziaren kakaowca, które pochodzą z afrykańskich upraw.

Dojrzałe owoce układa się w pryzmach, w których przez kilka dni fermentują, aby łatwiej można było wyjść nasiona. Następnie nasiona poddawane są kolejnej fermentacji i potem suszone, prażone i mielone. Pleśniak jest takim rodzajem ciasta, które bez kakao nie będzie smakować tak samo dobrze. Dla urozmaicenia wypiek ten można na koniec posypać odrobiną cukru pudru. Odpowiednio przechowywany, pod przykryciem w chłodnym miejscu, zachowa świeżość nawet przez 5 dni.

Podsumowując, ciasto pleśniak smakuje I wygląda fantastycznie. Z pewnością, posmakuje każdemu już od pierwszego kęsa. Jest kruche, puszyste, smakuje wybornie, a przede wszystkim proste w wykonaniu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*