Ciasto francuskie jest to rodzaj ciasta, które ma specyficzną i warstwową strukturę w postaci bardzo cienkich warstw. Otrzymuje się to poprzez połączenie dwóch rodzajów ciast: podstawowego tzw. “gruntu” z mąki pszennej i soli oraz maślanego z masła i niewielkiej ilości mąki. Zawdzięcza to przede wszystkim dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze. Ma długą tradycję jako kruche ciasto warstwowe. Powstaje poprzez kilkukrotnie wałkowanie warstw razem i schładzanie. Receptura jest trudna i pracochłonna dlatego można sięgnąć po gotową wersję ciasta w sklepach. Ciasto francuskie może być bazą do faszerowania farszem na słodko z dżemem, czekoladą, serem lub owocami i słono z mięsem i warzywami. Ponadto można wycinać z niego i zawijać różnego rodzaju kształty np. roladki, rogalik, koperty czy zawijasy. Będzie idealną bazą do przekąsek i przystawek wytrawnych na imprezy lub na co dzień.
Ciasto francuskie – dodatkowe informacje
Dobre ciasto francuskie, dlatego robi się bardzo długo, ponieważ często trzeba odkładać je do lodówki. Ponadto trzeba pamiętać, że bardzo ważne podczas wyrabiana ciasta jest to, że nie może się ono przylepiać do stolnicy, ponieważ w ten sposób uszkodzi się warstwy. Przed każdym rozwałkowywaniem należy posypywać stolnicę lub silikonową matę mąką. Należy je piec w temperaturze 200 stopni.
Ciekawostką jest fakt, że podobne ciasto wyrabiane z oliwą było znane już w starożytnej Grecji i Rzymie. Natomiast w Polsce znane jest już od XVIII wieku, o czym wspomina Jędrzej Kitowicz w “Opisie obyczajów za panowania Augusta III“. Ciasta francuskiego nie należy spożywać podczas diety wątrobowej, czyli przy schorzeniach trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych.
Podsumowując, pomimo tego, że ciasto francuskie jest pracochłonne, powinniśmy przygotowywać sami, ponieważ jego domowy smak wynagrodzi nam każdą minutę spędzoną w kuchni. Każdy z nas kocha to ciasto za swoją uniwersalność, ponieważ nie jest ani słodkie ani słone, lecz neutralne w smaku. Dlatego doskonale komponuje się z każdymi dodatkami.